Tri objasnené lúpeže v našom kraji, v Bystrici je obvinený 15 – ročný chlapec

SPRÁVY
1 /

Banskobystrickej polícii sa podarilo vyriešiť tri lúpežné prepadnutia v našom kraji. Jedno z nich sa udialo v Banskej Bystrici a páchateľom bol iba 15 – ročný chlapec, ktorý na ulici prepadol 68 – ročnú dôchodkyňu.

Žiar nad Hronom

Vyšetrovateľ v Žiari nad Hronom obvinil zo zločinu lúpeže 19 – ročného muža zo Žiaru nad Hronom. V nedeľu (15. 1.) okolo 18:20 hod., na ulici SNP v Žiari nad Hronom, lúpežne prepadol 17-ročného chlapca zo Žiaru nad Hronom.

Chytil ho za ruku, zatiahol ho do uličky kde mu ukázal, že má pod bundou teleskop a vo vrecku nožík. Povedal mu, že ak mu nedá všetky veci tak ho zbije a dopichá. Následne mu poškodený vydal všetky svoje veci ktoré mal pri sebe, pričom páchateľ si zobral len mobilný telefón a pod hrozbou násilia a vyhrážok zabitím, od neho požadoval 20 eur, ktoré mal doniesť o 20:00 hod. ku kostolu v Žiari nad Hronom.

K zraneniu poškodeného nedošlo a krádežou mobilu mu vznikla škoda 176 eur. Po vykonaní procesných úkonov vyšetrovateľ obvineného umiestnil do policajnej cely a spracoval podnet na návrh na jeho väzobné stíhanie. Obvinený bol v minulosti už viackrát súdne trestaný pre majetkovú aj násilnú trestnú činnosť. Za tento zločin hrozí trest odňatia slobody na 7 až 12 rokov.

Kokava nad Rimavicou

Vyšetrovateľ v Lučenci obvinil zo zločinu lúpeže a zločinu porušovania domovej slobody 24-ročného muža z Kokavy nad Rimavicou. V sobotu večer (14.1.) okolo 20.00 hod. vošiel do neuzamknutého dvora a následne aj do neuzamknutého rodinného domu v Kokave nad Rimavicou.

86 – ročnej dôchodkyni povedal, aby mu dala peniaze. Keď ho posielala preč, že nemá peniaze, strčil ju tak, že spadla na podlahu a udrela sa o kachle. Keď sa zdvihla a posadila sa na posteľ, prehľadal ju a opätovne pýtal od nej peniaze. Následne jej dal ešte facku a až potom z domu odišiel. Spôsobil jej zranenia s predpokladanou dobou liečenia 2 až 3 týždne.

Obvinený je stíhaný na slobode, za tieto skutky v prípade dokázania viny, môže byť potrestaný odňatím slobody na 7 až 12 rokov.

Banská Bystrica

Vyšetrovateľ v Banskej Bystrici obvinil zo zločinu lúpeže 15 – ročného chlapca z Kokavy nad Rimavicou. Ešte 22. 11. 2016 okolo 17:30 hod. v Banskej Bystrici na neosvetlenom chodníku na Jilemnického ulici lúpežne prepadol 68 – ročnú dôchodkyňu z Banskej Bystrice. Prišiel k nej odzadu, chytil ju za kabelku prevesenú na pravom ramene, následne ju za ňu potiahol, v dôsledku čoho poškodená spadla na chodník.

Za kabelku ju ťahal po chodníku, pričom jej vulgárne nadával a následne ju 4 až 5 krát kopol do hrudníka na pravej strane. Po útoku sa mu podarilo kabelku ukradnúť a z miesta ušiel smerom ku garážam medzi ulicou Nové Kalište a Novou ulicou. Prezrel obsah kabelky a vzal z nej peniaze. Kabelku aj s ostatným obsahom následne vyhodil na strechu trafostanice.

Poškodenej spôsobil zranenia s neustálenou dobou liečenia. Krádežou a poškodením oblečenia jej vznikla škoda odhadnutá na viac ako 200 eur. Obvinený je stíhaný na slobode. Za tento zločin hrozí trest odňatia slobody na 7 až 12 rokov, vzhľadom na to, že obvinený je mladistvý, hrozí mu iba polovičný trest.

Zdroj: KR PZ BB, Foto: ilust.