Adventný benefičný koncert Svetlo pre nádej v bystrickej Katedrále  

SPRÁVY
0 /

V predvianočnom čase sa  v nedeľu 11. decembra o 15:00 hod. v Katedrále sv. Františka Xaverského uskutoční Adventný benefičný koncert „Svetlo pre nádej“. Predstavia sa na ňom zaujímaví umelci.

Benefičný koncert

Koncert organizuje OZ Svetielko nádeje v spolupráci s Farnosťou Banská Bystrica – Katedrála sv. Františka Xaverského. V programe účinkuje Detský spevácky zbor  Voce Eufonico so žiakmi a učiteľmi Základnej umeleckej školy z Novej Bane. Diriguje Mgr. Art Margaréta Žňavová.

Detský spevácky zbor pri ZUŠ Nová Baňa vznikol v septembri 2012 na podnet súčasnej riaditeľky Mgr.Marty Urdovej. Postupne vzrastal kvalitatívne i počtom na aktuálnych 33 speváčok. Počas svojej krátkej existencie vystupoval najmä na školských akciách, no mimoriadnu radosť mu prinieslo víťazstvo na minuloročnej súťaži „Mládež spieva 2015“. K svojmu názvu sa zbor dopracoval až postupne. VOCE EUFONICO pochádza z talianskeho jazyka a znamená ĽÚBOZVUČNÝ HLAS.

Hosťom koncertu je fenomenálny bystrický gitarista Dávid Bílek, študent Konzervatória J. L. Bellu a dvojnásobný laureát súťaže konzervatórií SR v hre na gitaru.

Jeho učiteľom bo lAdam Marec, ktorý v minulosti koncertoval s talianskym gitaristom Fabrizio Ferrarom a momentálne pôsobí aj v zoskupení Invention Quartet. Dávid hrá aj v kapele DLB.Okrem hudobnej skupiny má záujem aj na sólovej kariére gitaristu a skladateľa.

„Vstupné na koncert je dobrovoľné. Výťažok bude venovaný na podporu projektov v prospech detských onkologických pacientov,“

hovorí Vanda Prandorfyová z OZ Svetielko nádeje.

OZ Svetielko nádeje

Združenie vzniklo v máji 2002 a pôsobí pri Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici. Svojimi aktivitami chce zlepšovať život detí s onkologickými a život limitujúcimi ochoreniami.

Činnosť združenia nie je zabezpečená a finančne krytá prostredníctvom štátnych inštitúcií. Program napĺňa vďaka darom verejnosti, grantov a asignácie 2 %. Zameriava sa na komplexné služby pre deti a mladých ľudí počas liečby a hospitalizácie, ale aj po vyliečení. Svetielko nádeje sa snaží sa nielen o materiálnu pomoc, ale aj o psychosociálnu podporu pre pacientov a ich rodiny.

Združenie chce pracovať pre nádej, ktorú choré deti nikdy nesmú stratiť. Nemôže vyliečiť, ale môže podávať pomocnú ruku, aby sa kráčalo lepšie. Cieľom snahy OZ  je zlepšovať kvalitu života detí s onkologickým alebo život limitujúcim ochorením a ich rodín.

plagat-koncert-svetielko-nadeje

Zdroj: OZ Svetielko nádeje, Foto: ilust.