Svätojakubské hody a posviacka motorových vozidiel pri Kolibe sv. Krištofa

SPRÁVY
0 /

Svätojakubské hody alebo  Banskobystrická Compostela. Významné 500. výročie kostola vo sv. Jakube je ponuka, aby doň v tieto významné dni zavítalo čo najviac pútnikov.

Ústredné svätojakubské oslavy vyvrcholia v nedeľu 24. júla 2016. V tento deň sa uskutoční púť k sv. Jakubovi, ktorá v túto štvrtú júlovú nedeľu začne o 9:15 hod. požehnaním pútnikov na Námestí  SNP pred Katedrálou sv. Františka Xaverského.

Pútnici budú odtiaľto putovať do sv. Jakuba tak, ako putujú pútnici z celého sveta na najznámejšej púti k sv. Jakubovi do Španielskej Compostely. Svätý Jakub je totiž patrónom pútnikov, preto sa po celom svete organizujú púte do chrámov a kaplniek, ktoré sú mu zasvätené.

Aj názov tohto podujatia je Svätojakubské hody – Banskobystrická Compostela, lebo aj Banská Bystrica má svoju Compostelu v Jakube. Po príchode do Jakuba sa pútnici pripoja k ostatným účastníkom oslavy a tá bude pokračovať o 11:00 hod. slávnostnou liturgiou, ktorú bude celebrovať farár u sv. Jakuba  dp. Tomáš Kuník.

o svätej omši je pre všetkých pripravené pohostenie a o 13:00 hod. v kostole zaznie slávnostný koncert. Na organe sa predstaví Matúš Kucbel, na hoboji a anglickom rohu Tibor Vajda.

V oznamoch banskobystrickej farnosti sa uvádza:

Motoristi, pozor!!! Isto uznáte, že ochrany na cestách nikdy nie je dosť! Blíži sa sviatok sv. Krištofa, patróna motoristov. Pri tejto príležitosti Farský úrad Uľanka, Farský úrad Banská Bystrica – Podlavice v spolupráci s Kolibou U sv. Krištofa Uľanka pozývajú na 13. ročník posviacky motorových vozidiel a iných dopravných prostriedkov. Požehnanie sa uskutoční v nedeľu 24. júla 2016 o 15:00 hod. na parkovisku pri Kolibe.

Príďte si posvätiť svoje motorové vozidlo či bicykel, aby ste mali na ceste po v celý rok šťastie.. Posviacku svätenou vodou vykoná pán farár Daniel Bédi.
Oslavy budú pokračovať aj v pondelok 25. júla, v titulárny deň slávnosti sv. Jakuba. O 17:45 hod.  bude slávnostnú sv. omšu celebrovať dp. Daniel Bédi, bývalý farár u sv. Jakuba. Po nej bude pán farár Bédi viesť moderovanú prehliadku kostola s množstvom zaujímavostí.

Zdroj: Farnosť BB, Foto: ilustračné