Zomrel skvelý človek – MUDr. Vladimír Plintovič

SPRÁVY
3 /

Vraví sa, že každý človek má iba dve istoty: že sa narodí a zomrie. 31.augusta 1922 sa v Dolnej Strehovej narodil a 8.decembra 2010 v Banskej Bystrici zomrel skvelý človek- MUDr. Vladimír Plintovič.

doktorTáto smutná správa nás zasiahla v predvianočnom zhone a mnohí si ju možno ani nevšimli. Bystricoviny chcú touto malou spomienkou vzdať česť známemu 88-ročnému banskobystrickému lekárovi, ktorý zasvätil svoj život gynekológii a laktačnému programu pre novorodencov.

MUDr. Vladimír Plintovič v roku 1941 maturoval na Sládkovičovom gymnáziu v Banskej Bystrici. Na LF UK v Bratislave promoval o sedem rokov neskôr a svoju lekársku prax začal v Lučenci na chirurgicko-pôrodníckom oddelení miestnej nemocnice. Od roku 1951 pôsobil ako brigádnik na Trati Družby a neskôr ako závodný lekár Modrokamenských uhoľných baní.

Po tomto trojročnom období sa dostal do Banskej Bystrice, kde natrvalo zakotvil na gynekologicko-pôrodníckom oddelení bystrickej nemocnice pod vedením primára MUDr. Jaroslava Scholtza. Tomu robil od roku 1956 zástupcu. Absolvoval viaceré odborné školenia a stáže v odbore gynekologickej endokrinológie a sterility v Prahe, úspešne absolvoval špecializačné atestácie I. a II.stupňa.

V roku 1976 sa stal primárom MUDr. K.Sapák z Martina a práve z jeho podnetu sa začal MUDr. Plintovič venovať prirodzenej výžive novorodencov. Na seminári v Banskej Bystrici (1978) po prvýkrát prezentoval tzv. laktačný program. Odvtedy sa táto téma stala doslova jeho „koníčkom“ a prirodzenú výživu novorodencov kojením propagoval po celý život, stal sa priekopníkom tohto trendu na Slovensku.

Spolu s prof. Švejcarom, ktorý bol nielen jeho vzorom, ale aj spolupracovníkom, urobili na túto tému aj televízny dokumentárny film (1984). Napísal 130 odborných článkov s problematikou „rooming-in“ (matka má po pôrode dieťatko pri sebe), je autorom učebnice „Laktačný program-prevencia civilizačných chorôb“ (1998). Viedol linku dôvery a 30 rokov bol vedúcim odborného redakčného kolektívu pre zdravotníctvo v krajskom denníku Smer. Inicioval štyri atestačné a diplomové práce s tematikou laktácie. Vlastná kandidátska dizertačná práca však zostala pre neprajnosť doby v jeho pracovnom stole.

Mesto Banská Bystrica, možno ako jediné v Európe, sponzorovalo laktačný program. Za svoju aktivitu a veľký osobný prínos v tejto oblasti dostal MUDr. Vladimír Plintovič v roku 1995 Cenu primátora mesta.

Na zaslúžený dôchodok odišiel v roku 1992 z Rooseveltovej nemocnice, kedy mu Sexuologická spoločnosť ČLS udelila čestné uznanie. Slovenská gynekologicko-pôrodnícka spoločnosť SLS mu v roku 1995 udelila Pamätnú medailu Univ. prof. MUDr. Michala Šeligu a v roku 1999 Zlatú plaketu. Pracovať však neprestal.

Od roku 1990 bol až do roku 2006 poslancom mestského zastupiteľstva a stal sa historicky najstarším banskobystrickým poslancom (doyen). Uviedol do života mestskú stratégiu „Akčný plán zdravia“ a stal sa prvým predsedom riadiaceho výboru projektu „Zdravé mesto Banská Bystrica“. Zostane natrvalo zapísaný v srdciach Banskobystričanov, najmä mamičiek a ich detí, ktorým pomohol pri pôrodoch a potom pri naštartovaní cesty ich zdravého vývoja.

Smútočná rozlúčka so zosnulým MUDr. Vladimírom Plintovičom bude v utorok 14.decembra o 14:00 hod. v krematóriu Kremnička. Dovoľujeme si vysloviť úprimnú sústrasť celej jeho rodine, priateľom a známym. Česť jeho pamiatke!

Zdroj: Bystricoviny.sk