V Záhrade bude Zóna bez peňazí

SPRÁVY
0 /

Je Vám ľúto zbaviť sa vecí, ktoré sú stále v dobrom stave, no vy sami ich už nepotrebujete? Môžete nimi potešiť niekoho druhého a zároveň si sami spraviť radosť inými vecami. A to všetko bez peňazí.

Bystrická Zóna bez peňazí v Záhrade

Príďte darovať veci, ktoré už nepotrebujete a vymeňte ich za také, ktoré sa vám páčia. Alebo si môžete zobrať to, čo by sa vám mohlo hodiť. Aj vďaka vám sa tak bude môcť naplniť hlavná myšlienka celej akcie – urobiť krajšie Vianoce tým, ktorí si to nemôžu pre nedostatok peňazí dovoliť. Darčeky predsa nemusia byť nové ani drahé, pokojne to môžu byť veci získané práve na Zóne bez peňazí,

Zóna bez peňazí sa koná v sobotu 24. novembra 2018 od 10:00 do 17:00 hod. súčasne vo viacerých mestách na Slovensku. V Banskej Bystrici tým miestom bude Záhrada CNK v Beniczkého pasáži na Námestí SNP 16.

Organizátori pripravujú pre malých i veľkých návštevníkov viacero sprievodných aktivít. Od zdobenia medovníkov či maľovania na tvár až po recykláciu oblečenia formou rôznych techník a tkanie koberca z odpadových materiálov. Večer bude v Záhrade koncert.

zona2

Čo je Zóna bez peňazí?

Zóna bez peňazí vznikla ako malá komunitná akcia, ktorá sa postupne rozrástla a aktuálne prebieha v mnohých mestách na Slovensku súčasne. Ide o dobročinnú akciu, na ktorú môžu ľudia priniesť veci čo už nepotrebujú, ale zároveň vedia poslúžiť niekomu druhému.

Môžu to byť nové či nepoužité veci, ako napríklad nevhodné dary alebo oblečenie, do ktorého sa už nezmestíte. Veci tým pádom dostávajú nový život a ľudia podporujú medzi sebou recykláciu.

Na Zónu bez peňazí môžete priniesť, odniesť alebo veci vymeniť. Nie je žiadnym pravidlom, že koľko vecí prinesiete, toľko si odnesiete a samozrejme aj naopak. Ak sa vám čokoľvek pozdáva, čo by vám mohlo poslúžiť, jednoducho si to vezmete. Priniesť môžete oblečenie, topánky, knihy, domáce potreby, ale i hračky, CD/DVD či športové príslušenstvo.

Ideou Zóny bez peňazí je, aby ľudia nenakupovali stále nové veci, ale vymieňali medzi sebou už existujúce a recyklovali. Takto vzniká priestor pre funkčné a stále použiteľné veci, ktoré si nájdu nových majiteľov. Znamená to, že sem nepatria veci špinavé, nekompletné či inak pokazené alebo poškodené.

Počas roka sa konajú tematické Zóny bez peňazí ako napríklad knižná, detská alebo tradičná novembrová, kedy sa akcia koná na celom Slovensku v mnohých mestách a obciach súčasne. Cieľom tejto akcie je urobiť krajšie Vianoce prevažne tým, ktorí si ich nemôžu z finančného hľadiska dovoliť.

 

zona bez penazi

Zdroj: Zóna bez peňazí, Foto: ilustračné