Vladimír Maňka usvedčil Ľudovíta Kaníka zo lží v priamom prenose

SPRÁVY
19 /

Na podnet predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimíra Maňku sa uskutočnil predvolebný televízny duel s Ľudovítom Kaníkom.

Takéto verejné fórum si V. Maňka zvolil podľa jeho vlastných slov preto, aby uviedol na pravú mieru zavádzajúce vyhlásenia súpera a obhájil výsledky štvorročnej práce ľudí z Úradu BBSK, ako aj poslancov. Ani sám asi nečakal, že ľudia uvidia v priamom prenose, ako svojho protivníka usvedčí z klamstva…

„Zavádza a sľubuje veci, za ktoré samosprávny kraj ani nezodpovedá a ktoré preto predseda samosprávneho kraja nemôže ani splniť. Vyzval som ho, aby svoje prázdne slová obhajoval proti mojim argumentom,“spresnil V. Maňka, ktorý je vo voľbách kandidátom strany SMER-SD s podporou KDH, SMK, SMS, HZD, HZDS a Strany zelených.

Atmosféra v zaplnenej sále bola 26. septembra napätá. Kým Maňkova časť publika bola pri Kaníkových slovách korektne ticho a pri odpovediach tlieskala svojmu kandidátovi, fan klub druhej strany pískal a vyrušoval, za čo bol napomenutý moderátorom.

Jedným z kľúčových momentov debaty bolo, keď prišlo ku konfrontácii, kto pripravoval a kto predkladal pred 11 rokmi do Národnej rady SR návrh zákona o Banskej Štiavnici. Ľ. Kaník tvrdil, že podklady pripravoval on. Vladimír Maňka zdvihol mobil a zavolal priamo primátorke Nadežde Babiakovej, ktorá na hlasité počúvanie povedala, že podklady pripravovali na Mestskom úrade v Banskej Štiavnici a zákon v Národnej rade SR predkladal Maňka. Následne jednoznačne vyvrátila aj ďalšie tvrdenie Ľ. Kaníka, že v rámci vtedajšieho mestského úradu k tomu pripravoval podklady!

Ďalším zlomovým momentom podľa odborníkov bolo, keď Ľ. Kaník uviedol, že na jednom z odborov na „župe“ má významné postavenie švagriná Vladimíra Maňku, čím chcel vyvolať dojem rodinkárstva na úrade. „Je to taká malá firmička, ktorá zabezpečuje vašich priateľov a vašich rodinných príslušníkov a vám blízkych ľudí,“ snažil sa o diskreditáciu súpera. Jeho fan klub hlasno kričal: „Fúúúj.“

V. Maňka sa však voči tomuto ostro ohradil. „Je to klamstvo! Môžete mi povedať jej meno?!“ reagoval župan. Lenže na to si Ľ. Kaník nedokázal spomenúť s výhovorkou, že má slabšiu pamäť na mená…

Nominantovi strany SDKÚ-DS naozaj nechýbalo prehnané sebavedomie – sám seba označuje za „vodcu“, pričom verejnosť ho skôr vníma ako kontroverzného bývalého ministra práce, sociálnych vecí a rodiny z čias Dzurindovej vlády, podnikateľa a organizátora honosných maškarných plesov s rôznymi celebritami a politickými spolupútnikmi.

Možno aj tým vyprovokoval diváka v sále, ktorý sa ho priamo opýtal, ako si dovoľuje používať na billboardoch slovné spojenie Nový župan. V histórii si podľa neho žiaden kandidát na poslanca ani župana nedovolil vynechať slovo kandidát.

Dôležitým sporom týkajúcim sa zamestnanosti a kompetencií župy mal byť leták z minulých volieb. Podľa Ľ. Kaníka v ňom V. Maňka klamal, keď v prípade svojho zvolenia za predsedu BBSK sľuboval zníženie nezamestnanosti. Aj v tomto prípade však župan usvedčil svojho vyzývateľa z jasného zavádzania!

V. Maňka už na začiatku duelu zdôraznil, že za posledného tri a pol roka jedine Banskobystrický kraj znížil nezamestnanosť, a to o 1,2 %. Vo všetkých ostatných krajoch nezamestnanosť vzrástla. „Vždy som pritom hovoril, že samosprávny kraj nemá priamy dosah na riešenie nezamestnanosti. Ak si pozriete môj leták z 2009, uvádzal som tam, že peniaze z eurofondov pomôžu zvýšiť zamestnanosť v Banskobystrickom kraji.“

Mnohí analytici považujú tento unikátny televízny duel za kľúčový signál pre voličov, ktorí 9. novembra svojimi hlasovacími lístkami rozhodnú o ďalšej kontinuite Banskobystrického samosprávneho kraja.

Zdroj: PR článok