Vladimír Maňka o eurofondoch a hospodárení kraja pod vedením Mariana Kotlebu

SPRÁVY
13 /

Slovenský europoslanec a bývalý banskobystrický župan Vladimír Maňka poskytol zaujímavý rozhovor portálu EuropskeNoviny.sk, v ktorom sa venuje problémom (ne)čerpania eurofondov a hospodáreniu Banskobystrického samosprávneho kraja pod vedením Mariana Kotlebu.

Poznáme záverečný účet Banskobystrického kraja za rok 2014. V čom sa líši od očakávaní a od minulosti?

V roku 2013, kedy som končil vo funkcii predsedu samosprávneho kraja, sme dosiahli prebytok hospodárenia viac ako 9 miliónov eur, pričom sme za 4 roky znížili zadlženosť o 7%. Popri tom sme za minulé volebné obdobie investovali viac ako 120 miliónov eur, z toho väčšinu zo zdrojov EÚ. Aby som podčiarkol ich význam, eurofondy celkovo pomohli vytvoriť v našom kraji viac ako 16 tisíc pracovných miest.

Posledné tri týždne vo funkcii som podpísal ešte s riadiacimi orgánmi dohody za 17,5 milióna eur, ktoré mal kraj dostať z eurofondov. Odišiel som s pocitom, že tieto hotové veci bude môcť nový predseda použiť v prospech obyvateľov kraja.

Ako na to nový predseda kraja reagoval?

Nepovedal nič.  Myslel som si, že tieto peniaze uvíta. On však zahodil možnosť čerpať schválené a pripravené milióny eur z eurofondov. Na druhej strane podpísal zmluvu s dodávateľom na realizáciu jednej z ciest z peňazí obyvateľov kraja bez eurofondov a bez toho, aby mu to mal schválené poslancami. Tým pripravil obyvateľov kraja o milióny eur a pravdepodobne porušil zákon, keď bez schválenia  rozpočtu v zastupiteľstve svojvoľne začal stavbu.

Pán Kotleba sa chváli, že vytvoril prebytok viac ako 8 miliónov eur. Čo na to a výsledky BBSK hovoríte?

O tento prebytok sa nezaslúžilo súčasné vedenie kraja. Na jednej strane nečerpali eurofondy a preto im zostali peniaze, ktoré sa počítajú do prebytku. Na druhej strane ekonomika Slovenska a tým aj daňové príjmy v roku 2014 rástli. Do rozpočtu kraja prišli od štátu navyše 4 milióny eur. Aj ďalších 1,26 milióna eur, ktoré im vytvárajú prebytok, bolo z vyhratého súdu, ktorý sme vyhrali my na Okresnom súde. Odvolací Krajský súd len potvrdil rozhodnutie.

V  roku 2013 sme my zrekonštruovali školy a školské zariadenia, domovy sociálnych služieb, ale aj časť úradu sme premiestnili do zrekonštruovaných a zateplených priestorov a pomohli sme tak ušetriť stovky tisíc eur ročne len na energiách. Ešte aj zima  bola takmer bez snehu a ušetrili viac ako milión, možno dva milióny eur na zimnej údržbe. Pritom kraj investoval o takmer 14 mil. eur menej, ako sme my investovali rok predtým. To znamená, že vôbec nerekonštruovali cesty ani nezatepľovali školy, ale peniaze aj tak prejedli.

Dňa 12.6. 2014 denník SME uverejnil moju prognózu, že šafárením v Regionálnej správe ciest nové vedenie kraja spôsobí do konca roka stratu viac ako 500 tisíc eur. Vtedy mi vedenie kraja cez svojho hovorcu odkázalo, že veštím z krištáľovej gule. Viete, ako to dopadlo? Do konca roka 2014 vytvorili stratu viac ako 522 tisíc eur.

Čo to pre banskobystrickú župu znamená?

Je mi ľúto, že to, čo sa nám podarilo postaviť z blata na nohy v minulom období, teraz niekto za štyri roky úplne zdevastuje.

Budete ešte kandidovať na post župana banskobystrického kraja?

Aby som v ťažkej situácii čo najviac pomohol kraju, vo funkcii predsedu som sa vzdal všetkého, na čo som mal nárok a nebol to zďaleka len môj plat. Transparency International nás v roku 2013 ocenil opakovane ako Najtransparentnejší kraj na Slovensku. Transparentný znamená aj to, že sa nekradne. Investovali sme najviac zo všetkých krajov a pritom sme dokonca znížili zadlženosť.

Podieľali sa na tom desiatky zapálených ľudí a špičkových odborníkov, z ktorých väčšina už tam nepracuje. Vytvorili sme predpoklady, aby sme v rokoch 2014-17 obyvateľom kraja zásadným spôsobom vylepšili všetky oblasti a služby, za ktoré je kraj zodpovedný.

Ľudia sa vo voľbách rozhodli pre Mariana Kotlebu.

Aj bez krištáľovej gule bohužiaľ nie je ťažké predpovedať, že Banskobystrický kraj stratil férovosť a transparentnosť. Keď na konci roka Transparency International vyhlási výsledky, všetci sa o tom žiaľ presvedčíme. No a čo sa týka mňa, do funkcie predsedu samosprávneho kraja už kandidovať neplánujem.

 

Zdroj: EuropskeNoviny.sk, Foto: ilustračné