VIDEO, FOTO: Cestu na Tatranskej čaká rozsiahla rekonštrukcia

SPRÁVY
5 /

Obyvatelia najväčšieho bystrického sídliska v Sásovej – Rudlovej sa dočkali. Najdlhšia sídlisková komunikácia na Tatranskej ulici, ktorá je dlhodobo z väčšej časti poškodená, sa bude v auguste rekonštruovať. Rozhodlo o tom mestské zastupiteľstvo na návrh sásovských poslancov.

Pôjde o takmer pol kilometrový úsek, na ktorom zostane iba asfaltová vozovka na pravej strane v šírke cca 3,5 metra. Zničený asfalt spolu betónovými perforovanými betónovými blokmi slúžiacimi na parkovanie vozidiel sa v danom úseku kompletne vyberie a nahradí 9 cm hrubým novým asfaltom.

Neúnosná situácia na cestnej komunikácii Tatranská s množstvom výtlkov je tŕňom v oku miestnym obyvateľom už dlhé roky. Celá rekonštrukcia je rozdelená na dve etapy. Prvý dolný úsek od vchodu č. 18 po obchod sa začne opravovať už 11.augustaĎalšia etapa od obchodu po odbočku na Rudohorskú a Pieninskú sa začne realizovať o týždeň neskôr.

„Vyberieme nielen starý asfalt, ale aj staré betónové panely, ktoré nám spôsobovali problémy. Najmä vedľa nich vznikali výtlky a poruchy asfaltovej vozovky, ktorú komplet nahradíme vrstvou nového asfaltu. Celkovo použijeme viac ako 4000 m2 nového asflatu,“

hovorí sásovský poslanec a predseda dopravnej komisie Jakub Gajdošík.

Celkom sa z komunikácie vyberie viac ako 900 starých betónových panelov, ktoré mesto využije pri výstavbe nových parkovacích miest a regulácii vodných tokov. Meniť sa bude aj 20 poklopov v telese obnovenej komunikácie. Na rekonštrukciu Tatranskej ulice sa využijú financie z vyhratého súdneho sporu mesta s Tikka Investmens.

„Na poslednom mestskom zastupiteľstve som navrhol, aby sa finančné prostriedky rozdelovali do mestských častí podľa počtu obyvateľov. Na základe toho sa nám podarilo pre Sásovú zabezpečiť dostatok financií na to, aby sme mohli ísť aj do takejto rozsiahlej rekonštrukcie,“

vysvetľuje poslanec Michal Škantár.

Najkomplexnejšia oprava Tatranskej ulice od jej postavenia si vyžiada viaceré dopravné obmedzenia.

„Obmedzí sa aj MHD, preto v tejto súvislosti by som chcel poprosiť občanov a vodičov motorových vozidiel o istú zhovievavosť a aby rešpektovali pokyny mestského úradu,“

dodáva ďalší sásovský poslanec Andrej Refka.

Informovať občanov bude mesto prostredníctvom letákov v schránkach a aj za stieračmi vozidiel. Nová cesta na Tatranskej by mala byť hotová 24.augusta.

„S komplexnými rekonštrukciami ciet chceme pokračovať aj v budúcnosti a nie len plátať diery. Keď sa cesta urobí poriadne, môže vydržať aj 20 rokov,“

dopĺňa informácie poslanec Martin Turčan. Komplexná oprava celých úsekov ciest a chodníkov v meste je síce náročnejšia na momentálne použitie väčšieho objemu financií, ale miesto každoročného plátania dier je to omnoho trvácnejšie riešenie, v konečnom dôsledku aj efektívnejšie.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová