Rekonštrukcia Štátnej opery finišuje

TÉMA TÝŽDŇA
15 /

192 miliónov korún investovala vláda SR do rekonštrukcie budovy Štátnej opery, ktorá sídli v Banskej Bystrici.

opera15Posledné roky boli pre banskobystrickú Štátnu operu na Národnej ulici pod taktovkou jej riaditeľa Mgr. Rudolfa Hromadu popri profesionálnej umeleckej činnosti aj časom hľadania finančných zdrojov na prestavbu a dostavbu tohto významného, no chátrajúceho kultúrneho stánku. V roku 2008 rozhodla vláda SR o investícii 192 miliónov Sk (6,4 milióna €) do 1. a 2. etapy rekonštrukcie komplexu Štátnej opery.

Celá rekonštrukcia má 3 etapy:
1.etapa – odstránenie havarijného stavu orchestriska (10/2008) a strechy vrátane zobytnenia podkrovných priestorov (3/2009)
2.etapa – výstavba nového objektu ako súčasti opery v bývalej preluke na Cikkerovej ulici medzi bytovkou a Národným domom (4/2010)
3.etapa – rekonštrukcia starého objektu Štátnej opery s prístavbou javiska a povraziska (o finančnom kryté rozhoduje vláda SR)

opera2

Známy Národný dom z roku 1928 od architekta Emila Belluša tak získa nový architektonický výraz. Autorom projektu dostavby a prestavby opery je Ing. arch. Peter Kucharovič, ktorý chce okrem vytvorenia modernej architektúry dosiahnuť harmóniu s okolím vrátane prijateľnej miery dominancie.

Budova Štátnej opery má jedno podzemné a päť nadzemných podlaží so sedlovou strechou, pričom piate NP slúži ako podkrovie. Riešenie uličnej fasády vychádza z jasne definovaného geometrického tvaru hlavnej hmoty, ktorá je akcentovaná nie príliš agresívnym architektonickým tvaroslovím. „Architektonické riešenie prístavby s ihlanovitým zastrešením rešpektuje pôvodnú hmotovú koncepciu architekta Emila Belluša, avšak materiálovým a farebným riešením by sa malo zreteľne poukázať na hranice medzi pôvodným a novým,“ hovorí o projekte Peter Kucharovič.

03-opera-big-image1

Vizualizácia projektu počíta aj s atraktívnymi priestormi nočného baru

Najväčšia časť prístavby je situovaná v zadnej časti budovy opery. To vyplýva z nevyhnutného rozšírenia javiska, pretože doterajšia plocha už nevyhovovala pre operu a balet, rozširovalo a rekonštruovalo sa aj povrazisko. To sa udialo v úvodnej etape rekonštrukcie a odstraňovania havarijného stavu, takže opera môže fungovať aj počas ďalšej dostavby a prestavby.

budova-statnej-opery-v-banskej-bystrici-od-emila-bellusa-ziska-novy-dizajn-2461-big-image1

Štátna opera získa atraktívny vzhľad zvonku, aj zvnútra

Generálnym dodávateľom stavby je Hornex a.s.. Ako nám povedal vedúci banskobystrického strediska tejto firmy Ing. Jozef Pikula, CSc., práce pokračujú podľa harmonogramu a druhá etapa bude ukončená podľa plánu t.j. v apríli tohto roku. V súčasnosti sa dokončujú práce v interiéroch. Nad hotelom Národný dom vzniklo nové podkrovie s bytmi pre hostí opery. V novej prístavbe sú úplne nové pracovné priestory pre celé umelecké zázemie opery, vrátane moderných hál pre balet, orchester a spevákov. Na prízemí bude kaviareň. Finálne práce sa ukončia aj na fasáde.

opera6

Rekonštrukcia pod dohľadom vedúceho banskobystrického strediska firmy Hornex, a.s. Jozefa Pikulu prebiehajú podľa plánu. II. etapu rekonštrukcie ukončia v apríli.

Škoda, že súčasne s prestavbou a dostavbou opery sa z ekonomických dôvodov nerekonštruoval aj hotel Národný dom. To sa podarilo súčasnému nájomcovi od mesta iba čiastočne, takže sa k tomu pristúpi až dodatočne. Ako sme sa mohli presvedčiť priamo na stavbe, Banská Bystrica získa v centre po dokončení rekonštrukcie opery nový moderný objekt so zachovaním jeho historického srdca od Emila Belluša. Pre čitateľov Bystricovín prinášame aktuálnu fotodokumentáciu zo stavby vrátane časti vizualizácie po dokončení dostavby a prestavby Štátnej opery.

Zdroj: Bystricoviny.sk (Miro Toman), foto: autor