Po olympiáde na Europa SC High Jump 2010

SPRÁVY
3 /

Tradičný atletický míting s medzinárodnou účasťou svetovej špičky odštartuje už vo štvrtok.

Bystričania môžu mať v prvý marcový týždeň niekoľko skvelých športových zážitkov. Po skončení zimnej olympiády sa budú môcť v utorok, 2.marca o 17.00 na Námestí SNP stretnúť s našimi úspešnými medailistami – biatlonistami Anastasiou Kuzminovou a Pavlom Hurajtom. Už o dva dni vo štvrtok 4.marca od 17:00 majú skvelú možnosť vidieť v akcii najlepších výškarov sveta v hale na Štiavničkách.

Tu sa koná tradičný atletický míting Europa SC High Jump. Ani tentoraz nebudú chýbať skutočné výškarske hviezdy. Ženská svetová jednička Blanka Vlašićová bude štartovať v Banskej Bystrici piatykrát po sebe. Táto sympatická 26-ročná Chorvátka, rodáčka zo Splitu, prichádza ako dvojnásobná majsterka sveta ovenčená najlepším svetovým výkonom roka – 206 cm. Jej najvážnejšími súperkami budú Ruska Viktoria Kľuginová (200 cm), Češka Barbora Laláková (199 cm), Švédka Emma Greenová (198 cm) a Nórka Stine Kufaasová (192 cm).

blankvlasicwin

Charizmatická Blanka Vlašić a jej nezabudnuteľné gestá sú lákadlom pre fanúšikov.

Kvalitné obsadenie sľubuje aj mužská výška. Ťahákom pre divákov bude nepochybne 23-ročný Rus Ivan Uchov, rodák z Čeljabinska, držiteľ najlepšieho svetového výkonu sezóny 237 cm. Tento minuloročný halový majster Európy prichádza do Banskej Bystrice po prvý raz. Konkurovať mu bude najmä 7 výškarov s osobným rekordom nad 230 cm. Z nich najviac skočil Američan Jesse Williams (236 cm), Ukrajinec Viktor Šapalov (234 cm), potom Fín Osku Torro a Talian Alessandro Talotti (232 cm), ďalší Rus Sergej Mudrov a Brit Samson Oli (230 cm).

Slovensko reprezentuje tradičný účastník tohto kvalitného atletického mítingu Banskobystričan Peter Horák s osobným rekordom 230 cm. Zatiaľ nechýbal ani na jednom z posledných ročníkov od roku 2003 a svetová konkurencia mu môže pomôcť dosiahnuť kvalitný výkon.

Europa SC High Jump má nenapodobiteľnú atmosféru, ktorú si pochvaľujú samotní výškari i diváci. Skáče sa priamo pred ich očami s hudbou, ten vzájomný kontakt je naozaj vzrušujúci a pomáha športovcom vybičovať sa k maximálnemu výkonu.

Záujem o toto podujatie je medzi Bystričanmi už tradične obrovský. Vstupenky v cene 7 eur idú na odbyt, preto sa dá očakávať, že športová hala na Štiavničkách bude vo štvrtok večer vypredaná. Bystricoviny.sk budú pri tom a prinesú vám aktuálnu reportáž z tohto svetového atletického podujatia v meste pod Urpínom.

europa_sc_high_jump_20102

Zdroj: Bystricoviny.sk (Miro Toman), foto: iaaf.org