O rekonštrukciu kaštieľa Radvanských sa pokúsi Akadémia umení

SPRÁVY
3 /

Po Slovenskej zdravotníckej univerzite sa o rekonštrukciu schátralej národnej kultúrnej pamiatky kaštieľ Radvanských pokúsi banskobystrická Akadémia umení. V utorok mestské zastupiteľstvo tejto vysokej škole odsúhlasilo prenájom historického objektu s parkom na 99 rokov za symbolické euro ročne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAkadémia umení chce po vypracovaní projektu rekonštrukcie získať finančné zdroje z Nórskych fondov. Predbežné náklady by mohli dosiahnuť výšku okolo 1,65 milióna eur. Malo by tu vzniknúť kultúrno-spoločenské centrum.

Intenzívnejšie rokovania Akadémie umení s mestom Banská Bystrica začali vlani v októbri. Rektor Matúš Oľha vtedy pre médiá uviedol: „Finančná kríza, v ktorej sme sa ocitli a dodnes nedovidíme na jej koniec, nám zrejme ešte na niekoľko rokov poriadne skomplikuje naše rozvojové a najmä stavebné akcie.Budeme sa však usilovať hľadať vhodné zdroje. Našou koncepciou je otvoriť kaštieľ širokej verejnosti a neuzatvoriť ho len pre úzky okruh záujemcov. Organizovali by sme tam rôzne výstavné, koncertné či iné spoločenské podujatia.“

K rokovaniam s finančnými partnermi potrebovala vysoká škola dokladovať svoj vzťah k predmetnej nehnuteľnosti, ktorým je teraz dlhodobý prenájom.  Ak sa Akadémii umení podarí získať financie na obnovu kaštieľa Radvanských, chceli by tu prezentovať svoje  divadelné, hudobné, filmové a výtvarné aktivity, poskytnúť zrekonštruované priestory širokej verejnosti a rôznym komunitám, vrátane menšín.

Renesančný kaštieľ Radvanských pochádza zo 16. storočia. V minulom storočí bol dlhé roky neobývaný a jeho zatiaľ posledná rozsiahlejšia rekonštrukcia sa uskutočnila v roku 1958. Majetkom mesta sa objekt stal v roku 1994. V roku 2009 kaštieľ Radvanských od mesta získala do dlhodobého 99-ročného prenájmu Slovenská zdravotnícka univerzita (SZU) s podmienkou, že ak nezačne do dvoch rokov s rekonštrukciou a nepreinvestuje tu 1,6 milióna eur, tak objekt vráti mestu.

SZU sa na prvý pokus nepodarilo získať financie z európskych štrukturálnych fondov a pri druhom pokuse zasa nebola vypísaná taká programová výzva, do ktorej by sa projekt rekonštrukcie kaštieľa dal prihlásiť. Preto sa po dohode s mestom a v súlade s nájomnou zmluvou kaštieľ Radvanských vrátil samospráve. Po dobu prenájmu sa SZU aspoň starala o celý areál, z ktorého vyniesli tony odpadu, kosili sa dlho neudržiavané trávniky a odstraňovali poškodené alebo zničené časti storočných stromov. V objekte, ktorý je uzavretý, sa vykonal kompletný archeologický a pamiatkový prieskum.

Od 1.februára 2012 sa o kaštieľ, ktorý je pred zrakmi verejnosti skrytý za bujnou vegetáciou v Radvani, stará opäť banskobystrická  samospráva. Tá zabezpečila objekt pred vandalmi a pravidelne ho kontrolujú hliadky mestskej polície. Banskobystričania budú teraz dúfať, že projekt Akadémie umení bude úspešný a kaštieľ Radvanských sa podarí zachrániť pre budúce generácie.

Zdroj: Bystricoviny.sk