Nezvestnému poslancovi kolegovia schválili pokutu

SPRÁVY
7 /

Poslanci Banskobystrického mestského zastupiteľstva schválili pokutu aj Asenovi Almášimu, ktorý je nezvestný od začiatku apríla. Majetkové priznanie do konca apríla žiaľ stihnúť podať nemohol.

Utorkové mestské zastupiteľstvo v Banskej Bystrici začalo zaujímavo. Niektorí poslanci predradili do navrhovaného programu rokovania napríklad aj pred dôležité ekonomické body také, ktoré viac pútajú pozornosť novinárov i verejnosti. Býva totiž zvykom, že novinári sa už na poludnie vytratia z balkóna do svojich redakcií, aby to dôležité stihli do aktuálneho vydania.

Tak sa na úvod rokovania dostala prednostne aj správa komisie o plnení povinností verejných funkcionárov, ktoré im ukladá ústavný zákon č. 357/2004 Z.z. ľudovo nazývaný „O konflikte záujmov verejných činiteľov“. Podľa tohto zákona musia aj poslanci mestských zastupiteľstiev predkladať na mestský úrad najneskôr do 30.4. svoje daňové a majetkové priznanie za minulý rok, aby napríklad v prípade podozrenia z nekalej činnosti mohli orgány činné v trestnom konaní porovnať tieto diskrétne údaje so skutočnosťou.

Do stanoveného termínu to nestihlo až 12 z 31 poslancov mestského zastupiteľstva naprieč celého politického spektra. Za nesplnenie svojej povinnosti im mestské zastupiteľstvo schválilo pokutu zodpovedajúcu výške mesačného platu verejného funkcionára (u banskobystrických poslancov je to okolo 200 eur) so splatnosťou do konca roka.

msz

Na tomto celom akte by nebolo nič zvláštne, keby sa medzi takto postihnutými nenachádzalo aj meno dlhodobo nezvestného poslanca Asena Almášiho. Ten 6.apríla 2009 za záhadných okolností zmizol (pravdepodobne bol unesený) a odvtedy ho nikto nevidel. Márne po ňom pátra aj polícia. Tým pádom však ani teoreticky nemohol stihnúť podať do 30.apríla svoje daňové a majetkové priznanie. Formálne síce porušil zákon, ale na základe objektívnych a pravdupovediac tragických okolností. Tieto dôvody síce nemusia zaujímať nejakého mestského či štátneho úradníka s klapkami na očiach, večne zahľadeného iba do suchého znenia zákona, ale že to nechá chladných aj jeho 30 kolegov v poslaneckých laviciach, je sila.

Nikoho z prítomných poslancov nenapadlo, aby z úcty k svojmu nezvestnému kolegovi navrhol jeho meno vypustiť z tohto zoznamu. Miesto toho väčšina poslancov bez slova Asenovi nielenže odhlasovala udelenie pokuty, ale mu dokonca uložila predložiť daňové a majetkové priznanie do 31.10.2009.

Zdroj: Bystricoviny.sk (MM)