Na Ukrajine zadržali 45-ročného Miroslava Roháča zo Sásovej

SPRÁVY
3 /

Až keď ukrajinská strana poskytla našim úradom fotokópiu pasu zadržaného muža bojujúceho na strane proruských separatistov, Bystričania z najväčšieho sásovského sídliska spoznali jeho identitu. Je to 45-ročný Miroslav Roháč zo Sásovej.

O koho ide sme si overovali aj my hneď po zverejnení prvej informácie o zadržanom Slovákovi z Banskej Bystrice. Podľa médií to mal byť vojak Miroslav Roháč, ale ten je doma na PN a podľa vlastných slov na Ukrajine nikdy nebol.

Z dôveryhodného  zdroja sme sa však dozvedeli, že na Ukrajinu resp. do Ruska odišlo zo Sásovej niekoľko chlapov, ktorí podľa všetkého mali v úmysle vstúpiť ako žoldnieri k separatistom bojujúcim proti regulárnej ukrajinskej armáde, ale nedalo sa to potvrdiť.

Na základe v stredu zverejnenej fotografie v pase zadržaného sa potvrdilo podozrenie, ktoré  mali známi tohto muža. Ten 3.júla odišiel na Ukrajinu. Spoznal ho jeho brat. Ide o 45-ročného Miroslava Roháča zo Sásovej, ktorého momentálne zadržiavajú na Ukrajine a čaká tam na súd, pričom mu hrozí doživotie. Podľa nášho zdroja jeho pravú totožnosť už poznajú aj  slovenské  úrady.

Roháča zatkli  ukrajinskí vojaci v utorok počas bojov v meste Ilovajsk, asi 35 kilometrov východne od Donecka. Podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka Slováka pôvodne identifikovali ako Miroslava Roháča pochádzajúceho zo Srbska. Zadržaný mal pri sebe slovenský pas s miestom bydliska Banská Bystrica a narodenia v Žiline. Na kyjevské letisko priletel 3.júla.

Roháč vraj  neprišiel na Ukrajinu bojovať ako žoldnier, ale z presvedčenia. V povstaleckých milíciách mal na starosti mínomet. V Ilovajsku podľa neho bojovali viacerí Srbi, ale ich ďalší osud mu nie je známy.

Predvolali sme ukrajinského konzula na ministerstvo, aby sme požiadali o ďalšie informácie, pretože fakt je, že najskôr bola takáto informácia zverejnená a následne na naše opakované dopyty viac než 24 hodín nie sme schopní dostať potvrdenie tejto informácie,“

uviedol v stredu minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

Podľa Lajčáka účasť slovenského občana v bojoch na Ukrajine v službách proruských  separatistov nemôže poškodiť povesť Slovenska v zahraničí:

„Každý sa nejako formuje, každý je vystavený nejakej informácii, nejakej propagande, nikto nemôže garantovať za každého občana svojej krajiny.“

Podrobnosti o zadržanom Miroslavovi Roháčovi zo Sásovej vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie prinesieme až potom, keď slovenské úrady oficiálne potvrdia jeho účasť v bojových operáciách povstalcov na Ukrajine.

Autor: (tom), Foto: FB