Mlieko zo „Šajby“ na Sídlisku hitom

SPRÁVY
11 /

V meste pod Urpínom v piatok, 6. novembra 2009, uviedli do prevádzky prvý automat na surové kravské mlieko. Snahu PD Strelníky zvýšiť spotrebu tekutého kravského mlieka a odbyt poľnohospodárskych výrobkov podporilo aj Mesto Banská Bystrica (obec Strelníky do roku 1948 pod názvom Šajba) .

V súčasnosti je všeobecne známy klesajúci trend spotreby mlieka a mliečnych výrobkov. Banskobystrická samospráva sa okrem podpory inovatívneho mliečneho programu pre základné školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, orientuje aj na podporu konzumácie kravského mlieka, z ktorého je možné pripraviť domáci tvaroh, maslo, či iné tradičné výrobky.

Podľa MUDr. Svetozára Dluholuckého, prednostu 2. detskej kliniky Detskej nemocnice v Banskej Bystrici: „K tomuto kroku môžem Banskej Bystrici jednoznačne blahoželať, pretože verím, že automat zvýši popularitu, a tým aj spotrebu mlieka. Dostatočný prísun vitamínu D, mliečnych bielkovín a hlavne vápnika z mlieka je predpokladom úspešného boja s osteoporózou už od detstva. Podľa najnovších výskumov je potreba vitamínu D a kalcia vyššia nielen u detí, ale aj vo vyššom veku, najmä v starobe.“

Hoci mlieko distribuované automatom nie je technologicky ani tepelne upravované, musí spĺňať prísne hygienické kritériá. Legislatíva umožňuje jeho predaj do 48 hodín, mlieko však budú dopĺňať, resp. vymieňať maximálne v 24 hodinových intervaloch. Uskladnené bude v dvoch 300 l nádobách umiestnených na váhe v chladiacom boxe. Automat je vybavený automatickým systémom, ktorý je schopný identifikovať množstvo zostávajúceho mlieka, čo umožní flexibilne reagovať na požiadavky zákazníkov. Výdajný priestor v automate má dávkovač, pod ktorý si zákazník umiestni fľašu. Tú si môže priniesť z domu, alebo kúpiť v automate, ktorý je súčasťou predajného stánku. Liter čerstvého nepasterizovaného kravského mlieka vyjde na 0,5 €. Zákazníci môžu platiť mincami, alebo prostredníctvom čipovej karty. Prevádzkovateľ automatu PD Bukovina Strelníky zo začiatku ráta aj s personálom, ktorý bude pri obsluhe zákazníkom pomáhať.

Prevádzku automatu na Sídlisku spustili v piatok 6. novembra za účasti primátora mesta Ivana Saktora a od prvých minút bol o mlieko veľký záujem. Prekvapivo, vo veľkom ho prejavujú aj deti. Pri automate sme stretli dievčatá – deviatačky zo Základnej školy Slovenského slobodného vysielača. „Mlieko je fajné, síce trochu studené.  Určite sa sem ešte budeme vracať,“ povedala nám pomaly päťnásťročná Kika.

Zdroj: TS mesta Banská Bystrica (MB), Bystricoviny.sk (FR)