Májové Potulky mestom: „Karola Skutecká očami Petra Karvaša“

SPRÁVY
0 /

Informačné centrum v Banskej Bystrici si pre všetkých záujemcov histórie nášho mesta aj tento mesiac pripravilo Potulky mestom so zaujímavou témou. Máj je tentoraz venovaný 120. výročiu narodenia banskobystrickej výtvarníčky Karoly Skuteckej, matky známeho dramaturga, esejistu a spisovateľa Petra Karvaša.

karola skutecka-karvasova

Podujatie, tak ako každý mesiac, začína stretnutím pri Mariánskom stĺpe, odkiaľ sa návštevníci presunú Hornou ulicou do Vily Dominika Skuteckého. V priestoroch tunajšej záhrady si budú môcť vypočuť množstvo zaujímavých informácií o jednej z najznámejších rodín v Banskej Bystrici. Sprievodca Jozef Ďuriančik bude pri svojom výklade vychádzať zo vzácneho zdroja – spomienkovej knihy Petra Karvaša, ktorý v nej približuje život svojej matky očami syna.

Nenechajte si tak ujsť výnimočnú príležitosť oboznámiť sa s históriou jednej z najkrajších víl na Slovensku, s rodinou slávneho maliara európskeho významu Dominika Skuteckého i jeho výtvarným dielom. Pre každého účastníka potuliek je tento mesiac pripravené darčekové prekvapenie v podobe umeleckej pohľadnice s portrétom slávneho slovenského maliara.

Najbližšie nedeľné POTULKY MESTOM 12.mája 2013 budú na tému „Karola Skutecká očami Petra Karvaša“. Začína sa o 14:00 hod. pri Mariánskom stĺpe na Námestí SNP so sprievodcom Mgr. Jozefom Ďuriančíkom. Poplatok je 2 €, deti do 12 rokov v sprievode rodičov absolvujú prehliadku bezplatne.

Viac informácií získate v Informačnom centre na Námestí SNP 1 (tel.: 048/415 50 85, 0907 846 555), mailom ic@banskabystrica.sk alebo na webe www.icbb.sk.

Karola Skutecká-Karvašová (* 4. jún 1893, Banská Bystrica – † 9. január 1945, Nemecká) bola slovenská maliarka židovského pôvodu. Používala pseudonym: Rolla

Dcéra Dominika Skuteckého a matka Jozefa Karvaša vychodila ľudovú školu a študovala na strednej škole v Banskej Bystrici, výtvarnú akadémiu absolvovala v Budapešti resp. vo Viedni. V mladosti získala jazykové vzdelanie ovládala nemčinu, maďarčinu, francúzštinu, anglický a taliansky jazyk.

Žila a tvorila v Banskej Bystrici. Vzťah k výtvarnému umeniu a tvorbe v nej pestoval otec. Po otcovej smrti pracovala v jeho ateliéri, technikou pastelu portrétovala členov rodiny, príbuzných, priateľov, olejomaľbu používala pri tvorbe zátiší. Jej diela sa nachádzajú v súkromnom majetku v Banskej Bystrici a v Bratislave a v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici. Bola rasovo prenasledovanou obeťou fašistického teroru. Po potlačení SNP ju spolu spolu s manželom zaistili (18. decembra 1944), uväznili v Banskej Bystrici a popravili v Nemeckej

 

Zdroj: mesto BB