Kniha o Radvani je jednou z najlepších monografií na Slovensku

SPRÁVY
2 /

Monografia RADVAŇ atraktívnym spôsobom zviditeľnila a pripomenula slávnu minulosť i dôležitú prítomnosť jednej časti Banskobystrického kraja i Slovenska. Stala sa úspešnou a obľúbenou knihou, ktorá si získala sympatie tak u odbornej, ako aj laickej verejnosti.

Jej zostavovatelia, historici PhDr. Vladimír Sklenka a PhDr. Marcel Pecník jej vydaním založili edíciu „Historia magistra vitae“, v rámci ktorej chcú vydávať publikácie o dejinách a prítomnosti aj ďalších zaujímavých miest a obcí Banskobystrického samosprávneho kraja. Kniha o Radvani sa dočkala úspechu aj vo verejnej a oficiálnej rovine. Autorský kolektív získal ocenenie primátora mesta Banská Bystrica. V decembri 2009 dokonca odborná porota súťaže KRONIKA ROKA 2009 – o najlepšiu monografiu obce, udelila Radvani tretie miesto v tejto prestížnej celoslovenskej súťaži. Súťaž historických, vlastivedných a národopisných popularizačných kníh bola slávnostne vyhodnotená v Bystričke pri Martine 3. decembra 2009. Ocenenia i uznania udeľovali zástupcovia organizátorov súťaže, ktorými boli spoločne inštitúcie: Národné osvetové centrum, Slovenská národná knižnica, Muzeálna slovenská spoločnosť, Slovenské národné múzeum, Slovenský národný archív, Združenie miest a obcí Slovenska, Literárne informačné centrum, Slovenská genealogicko – heraldická spoločnosť a o.z. Domovina.

Monografia RADVAŇ je unikátnym obrazovým a slovným spracovaním histórie a spoločenského vývoja významnej obce – mestečka, dnes mestskej časti Banskej Bystrice. Vedúci autorského kolektívu PhDr. Vladimír Sklenka a PhDr. Marcel Pecník pri jej tvorbe spolupracovali so širokým a erudovaným autorským kolektívom a mnohými výskumnými a odbornými inštitúciami na poli histórie, archívnictva, múzejníctva a národopisu. Kniha o Radvani má 300 strán, prostredníctvom ktorých podáva ucelený obraz o dejinách Radvane, jej historických mapách, heraldických symboloch, archeologických nálezoch, samospráve, cirkevných dejinách, o cechoch a remeslách, školstve, architektúre, ľudovej kultúre, slávnom jarmoku, osobnostiach, možnostiach turistiky, cestovného ruchu a pod… Svojím bohatým obsahom a prístupným spracovaním účinne propaguje históriu ako aj súčasné možnosti rozvoja Banskej Bystrice a jej okolia, ako súčasti Banskobystrického samosprávneho kraja.

132

„Krst“ knihy o Radvani: zľava: Juraj Sarvaš (moderátor „krstu“), Vladimír Sklenka (autor), Ľubica Laššáková, Ivan Saktor (krstní rodičia) a Marcel Pecník (autor).

Monografia RADVAŇ bola slávnostne uvedená do života a medzi čitateľov v priestoroch Europa Shopping centra v Banskej Bystrici 22. mája 2009. Knihu „krstili“ primátor mesta Banská Bystrica Mgr. Ivan Saktor a poslankyňa Mestského zastupiteľstva B. Bystrice za m. časť Radvaň PhDr. Ľubica Laššáková. Kniha bola uvedená do života originálnym spôsobom – s použitím vetvičky z radvanskej sládkovičovskej lipy a vody z radvanského potoka – Udurnej. Počas slávnosti, ktorú unikátne a autenticky uvádzal Doc. Juraj Sarvaš sa k množstvu prítomných prihovorili aj vedúci autorského kolektívu PhDr. V. Sklenka a PhDr. M. Pecník. Súčasťou stretnutia bola aj autogramiáda a prezentácia novej autobiografickej publikácie majstra Sarvaša.

V edícii „Historia magistra vitae“ plánujú PhDr. Vladimír Sklenka a PhDr. Marcel Pecník pokračovať ďalšou monografiou o dejinách a súčasnosti miest nášho žitia s pracovným názvom: SÁSOVÁ – RUDLOVÁ.

Zdroj: PhDr. Marcel Pecník, foto: autor