FOTO: Začala výstavba SC POINT na Huštáku s odkazom Skuteckého

SPRÁVY
26 /

Na Huštáku sa nedávno oplotilo stavenisko budúceho objektu SC POINT Banská Bystrica. Bystričania prechádzajúci okolo si určite všimli stroje na súkromnom pozemku a čulý stavebný ruch.

Výstavba sa začala

Po archeologickom výskume a zameraní sietí v prvej polovici roka sa čakalo, kedy investor začne s pripravovanou výstavbou nového nákupného centra medzi Europu a začiatkom Dolnej ulice.

Po nadobudnutí právoplatnosti stavebného povolenia sa začalo na Huštáku s výstavbou 21. októbra 2016 a v súčasnosti sú v plnom prúde zemné práce. Stavba zabrala aj parkovisko pri toku Bystrica. Vodiči si tu musia dávať pozor na výjazd vozidiel zo staveniska, pričom stavbári permanentne čistia  komunikáciu od nečistôt z kolies áut a mechanizmov.

„Snahou investora a projekčného tímu je vkomponovať SC POINT do tejto centrálnej lokality tak, aby bol vnímaný ako integrálna súčasť tohto jedinečného územia. Veríme, že vytvárame mestotvorné, moderné, originálne a živé miesto, ktoré zaujme okrem originálnej architektúry, predovšetkým však vyváženou skladbou nájomníkov, poskytovaných služieb a voľnočasových aktivít,“

uvádza spoločnosť OP Centrum.

Snahou vedenia mesta Banská Bystrica zosobnenou v územnom pláne je znovuzrodenie Dolného námestia na Huštáku, čo chce naplniť aj investor prinavrátením pôvodnej preddefinovanej funkcie tejto lokalite.

Projekt SC POINT Banská Bystrica

Ide o dielo architektov Šebo + Lichý  s novým poňatím pešej zóny – budúceho bulváru vo významnom dopravnom uzle pri Europe. Vytvorí sa tu mestotvorné, moderné, originálne a živé miesto, v ktorom nájomníci SC POINT ponúknu návštevníkom kvalitné služby a voľnočasové aktivity. Bude sa tu dať rýchlo nakúpiť prakticky všetko, čo človek potrebuje ku každodennému životu.

Celková plocha nového centra prevýši osem tisíc m2. Návštevníci tu nájdu obchodné a reštauračné zariadenia, rodičom s deťmi poslúžia dve detské ihriská. Jednoduchú dostupnosť z parkovísk zabezpečia tri výťahy s eskalátormi. Pre motoristov bude k dispozícii jediné bezplatné parkovanie v užšom centre mesta na dvoch parkoviskách, ktoré sa budú nachádzať na streche a prízemí vedľa objektu.

V okolí OC POINT sa zmenia aj dopravné pomery. Miesto súčasnej cesty na Huštáku smerom k ESC od centra sa poza objekt vybuduje nová komunikácia popri hlavnej ceste I/66. Vytvorí sa priestor k premene  Vajanského námestia na pešiu zónu (bulvár) s cyklotrasou.

Nová pešia zóna bude pokračovať z Dolnej ulice cez Vajanského námestie. Uvažuje sa s budúcim podchodom pod kruhovou križovatkou s vyústením pri Europe. Táto investícia však bude finančne náročná, preto mesto v spolupráci s investorom  hľadá možnosti jej  financovania z eurofondov.

Zastávky MHD ako aj prímestských autobusov sú umiestnené pri objekte SC POINT, ktorý bude disponovať dostatočným počtom vlastných parkovacích miest, pričom  ďalšie sa nachádzajú v bezprostrednej blízkosti nového centra.

Po dohode investora s mestom sa okrem urbanizmu a dopravného riešenia precizovala aj architektúra, ktorá oproti úvodným štúdiám dostala nový výraz. Ten sa premietne aj do fasády, ktorá bude prezentovať odkaz významného bystrického maliara Dominika Skutecklého.

Konateľ spoločnosti OP Centrum s. r. o. Peter Šebo pre náš portál uviedol:

Nákupné  centrum sa bude volať POINT. Odkazu Dominika Skuteckého ako významného rodáka z Banskej Bystrice budú venované plochy na fasáde objektu, na ktorých bude umiestnene grafika s motívmi z jeho najznámejšieho obrazu Trh v Banskej Bystrici.“  

Investor plánuje dokončenie stavby SC POINT v októbri 2017. Zároveň s výstavbou sa uzatvárajú zmluvy s budúcimi nájomcami. Viac informácií získate na www.scpoint.sk.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová+vizuál: OP Centrum