FOTO: Pancierový vlak Štefánik natrvalo zakotvil v Múzeu SNP

TÉMA TÝŽDŇA
0 /

V sobotu mohli viacerí Bystričania sledovať ojedinelý prevoz historického Pancierového vlaku Štefánik zo Zvolena do Banskej Bystrice.

Dva nákladné vozne z projektu Vagón, ktorými prevážali väzňov do koncentračných táborov, spolu s originálnym  tankovým a guľometným vozňom z povstaleckého vlaku, potom natrvalo osadili v Skanzene ťažkej bojovej techniky v areáli Pamätníka SNP.

Pancierovéý vlak Štefánik putoval zo Zvolena do Múzea SNP po diaľnici

2.mája ráno sa začali vozne nakladať ťažkým 50-tonovým žeriavom na nákladné ťahače spoločnosti MIROS – LEVICE  s.r.o., ktorá sa zaoberá nadrozmernou dopravou. Jeden zo spolumajiteľov firmy Michal Adami k tomu uviedol:

„Techniku sme nakladali priamo zo železnice na dve návesy. Trvalo nám to dve hodiny, vyloženie jedného kusa už bola otázka asi 20 minút. Na základe povolenia sme potom prepravili vozne po diaľnici s policajným sprievodom priemernou rýchlosťou 40 km/hod.“

Na mieste osadenia dvoch nákladných vozňov aj s tankovým a delovým vozňom z Pancierového vlaku Štefánik popoludní už čakal generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev so svojimi spolupracovníkmi na príchod historickej bojovej techniky. Túto historickú chvíľu si nenechali ujsť médiá ani viacerí Bystričania.

Skanzen ťažkej bojovej techniky je pre vozne z historického vlaku konečnou

Historik Marian Uhrín z Múzea SNP o novej expozícii povedal:

„V skanzene sme už mali dva nákladné kryté vozne GLM a teraz k nim pribudli originály vozňov z vlaku Štefánik – tankový a tiež guľometný, obidva originály zo SNP, ktoré boli aj na svetovej výstave v Utrechte. Na železnici sa môžu pohybovať rýchlosťou 30 km/hod., ale nemohli jazdiť donekonečna, pretože takéto presuny, ako každému historickému veteránovi, neprospievajú.“

Pancierový vlak Štefánik po šiestich rokoch dynamických prezentácií na Slovensku i v zahraničí sa od 2.mája 2015 stal trvalou súčasťou statických historických exponátov z II.svetovej vojny. Obnovené dielo z Povstania pracovníkmi Múzea SNP v Banskej Bystrici a nadšencami z Klubu historickej techniky pri rušňovom depe Zvolen budú môcť obdivovať návštevníci Pamätníka SNP v hornej časti Skanzenu ťažkej bojovej techniky.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová