FOTO: Dočasná autobusová stanica funguje, pôvodná čaká na búracie práce

SPRÁVY
6 /

Tak ako sľúbil, od 1. novembra spustil Dopravný podnik mesta Banská Bystrica, a. s. prevádzku dočasnej autobusovej stanice. Všetky autobusové spoje, ktoré do 31.októbra 2015 využívali pôvodnú autobusovú stanicu, sa presunuli na parkovisko Mičinská cesta.

Chátrajúci strašiak mesta tak do vybudovania komplexu Terminal Shopping Center Banská Bystrica  nebude poskytovať cestujúcej verejnosti žiadne služby. Primátor mesta Ján Nosko po otvorení dočasnej autobusovej stanice povedal:

Som veľmi rád, že sme mohli Banskobystričanom vyslať pozitívnu správu o tom, k čomu sme sa zaviazali na tlačovej konferencii v januári.“

Ďalej primátor dodal:

Otvorili sme dočasnú autobusovú stanicu, ktorá je prvým predpokladom na to, aby sme mohli začať s búracími prácami a výstavbou novej autobusovej stanice. Vybavenie dočasnej stanice je oproti tej súčasnej až nadštandardné. Som presvedčený, že spĺňa všetky parametre a obyvatelia i návštevníci mesta budú spokojní. Verím, že aj keď sa vzdialenosť stanice o niečo predĺžila, vybrali sme najlepšie možné riešenie.

Aj napriek zdĺhavým administratívnym procesom a potrebným stavebným povoleniam práce na dočasnej autobusovej stanici prebehli v stanovenom termíne, v týchto dňoch sa dokončujú detaily. Za mesiac sa podarilo vytvoriť autobusový dopravný uzol, ktorý denne slúži stovkám dopravcov a cestujúcich.  Panuje tu po celý deň čulý dopravný ruch.

Počnúc prvým novembrovým dňom prijímame na tomto mieste vozidlá všetkých dopravcov tak, ako sme sa zmluvne zaviazali. Opravili sme povrch celého parkoviska, doplnili verejné osvetlenie, vybudovali ochranu proti znečisteniu vôd, novú kanalizáciu, prípojky vody, elektriky. Zároveň sa doplnili označníky, cestovné poriadky, vymedzili sme parkovacie plochy pre autobusy a taxislužby. Na dočasnej autobusovej stanici nechýba celé zázemie dopravnej kancelárie, čakárne pre takmer šesťdesiat cestujúcich, sociálne zariadenia i miestnosti pre vodičov a strážnu službu,“

doplnil Miroslav Snopko, riaditeľ DPMBB, a. s..

Investor bude môcť začať s búracími prácami chátrajúcej autobusovej stanice vtedy, keď bude mať všetky potrebné stavebné povolenia. Banskobystričania budú teraz čakať, kedy sa tak stane. Zatiaľ sa pri vstupe do pôvodného areálu objavili  zábrany pre vjazd vozidiel. Väčšina bufetov a prevádzok pre verejnosť je ešte v prevádzke, aj keď zákazníkov tu značne ubudlo. Navyše po začatí výstavby budú musieť zrejme ukončiť svoju činnosť.

Osireli aj priestory pod ťažkým skeletom, kde mali zastávky autobusové linky. V noci je tu miesto „duchov“, nehovoriac o zadnom trakte nedokončenej autobusovej stanice z roku 1983, do ktorého  je voľný prístup. Keďže okolo prechádzajú ľudia na železničnú stanicu a aj k dočasnej autobusovej stanici, po zotmení to tu veľmi bezpečne nevyzerá.  

Podľa našich informácií zatiaľ nikto nevyzval mestskú políciu, aby zabezpečila častejšie hliadkovanie v tejto oblasti, čo by možno vyriešilo oplotenie budúceho staveniska zo strany investora. 

Autor: (tom