FOTO: Čochvíľa budeme môcť vojsť do Rozprávky…Dom pod Urpínom otvoria verejnosti

ZAUJÍMAVOSŤ
13 /

Kto z Bystričanov, ale aj mnohých návštevníkov nášho mesta by nepoznal Rozprávkový dom pod Urpínom pri ceste na Kalváriu, ktorý je vskutku obdivuhodný a púta pozornosť okoloidúcich. Čoskoro budeme môcť všetci nahliadnuť do jeho útrob a pritom si pochutnať na skvelých koláčoch či káve. Už o pár týždňov tu vznikne cukráreň s kaviarničkou „Rozprávka“.

Nám sa po dohode s majiteľmi podarilo dostať do vnútra domu, kde sú interiéry napriek prebiehajúcej rekonštrukcii rovnako úchvatné, ako exteriéry. Človek sa tu cíti mimoriadne útulne a príjemne.

Majiteľ kúpil pôvodný objekt na konci minulého storočia. Podľa návrhov bývalého herca Bábkového divadla na Rázcestí a výtvarníka Pavla Hadača (robil aj Habakuky na Donovaloch) v spolupráci s Jozefom  Stankom ho prestavali na Rozprávkový dom pre umelcov, ktorý pripomína divadelnú oponu s duchom a rôznymi rozprávkovými motívmi.

Na dome pracovali umeleckí kováči a ďalší umelci, v interiéroch je množstvo obrazov, nádherných intarzií zo skla a množstvo historických a umeleckých predmetov vrátane nábytku, nechýba ani krb a terasa s krásnym výhľadom na mesto.

Na členitej  fasáde, ktorá pripomína divadelnú oponu sú umelecké trhliny, vykúkajú z nej sklenené hroty, z kovového kalicha zo strechy pije kovaný vták  hadiar močiarny, v kovovom umeleckom oplotení sa nájde aj kamenná socha.  Na drevenom stĺpe nad strechou sa týči kvet magnólie pred rozpukom. Celý dom pôsobí čarovne.

Pôvodne slúžil tento neobyčajný dom na bývanie, teraz sa však zmení na štýlovú cukráreň a kaviareň s terasou. Pre deti tu bude kútik na hranie v interiéroch i exteriéri. Zachová sa aj malé jazierko s leknami a rybami.

„Plánujeme tu urobiť cukráreň a kaviareň s detským kútikom. Je s tým dosť práce, lebo musíme splniť všetky technické a hygienické podmienky. Po dokončení rekonštrukcie by sme chceli otvoriť Rozprávku ešte tento rok na zimu. Budú sa tu môcť robiť aj rodinné oslavy alebo menšie párty,“

povedala pre náš portál pani Evka Snopková, ktorá bude Rozprávku viesť spolu so svojim kolegom Ivanom Kučerom.

„Rozprávka bude určená všetkým. Na svoje si prídu deti, pre ktoré tu bude prichystaný detský kútik, mamičky si budú môcť oddýchnuť pri káve a koláči, oteckovia si pochutnajú na obľúbenom domácom Urpineri. Ostatných návštevníkov zaiste zaujme rozprávková výzdoba a príjemné prostredie, “

doplnil Ivan Kučera, zodpovedný vedúci Rozprávky.

Ešte predtým, ako sa z Rozprávkového domu stane cukráreň s kaviarničkou Rozprávka,  sme nazreli s fotoaparátom do jeho interiérov, aby sme  vám priblížili to, čo sa skrýva za rozprávkovou fasádou. Už teraz je jasné, že to bude mimoriadne atraktívny a jedinečný priestor pre mamičky s deťmi, ale i pre všektých Bystričanov, ktorí budú chcieť svojim známym ukázať neobyčajné miesto v našom meste. S majiteľmi sme sa dohodli, že sa sem vrátime, keď bude Rozprávka pripravená na otvorenie. Už teraz sa tešíme…

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová