Foto a video: Parkouristi na štyri dni obsadili Bystricu

SPRÁVY
0 /

Tento víkend prebehlo najväčšie medzinárodné stretnutie parkouristov PARKOUR MEETING BANSKÁ BYSTRICA 2013. Zúčastnilo sa ho presne 150 účastníkov zo Slovenska, Česka, Poľska, Nemecka, ale aj špeciálni hostia z Talianska. Tých naň vyslal svetoznámy tím zastrešujúci rôznych športovcov.

Toto podujatie sa odohrávalo na zimnom štadióne v hale B, kde sa zvyčajne hráva hokejbal. Organizátori preto museli na betónovej hladkej ploche vytvoriť dočasné ihrisko pre nadšencov parkouru.„Prípravy boli náročné, ale pomohlo nám s nimi množstvo dobrovoľníkov z Banskej Bystrice, za čo sme im veľmi vďační,“ povedala Natália Luptáková, jedna z tímu organizátorov tohto podujatia, ktorí do haly zvážali prekážky už od stredy.

Ladnosť a tichosť talianskych dopadov

Samotné podujatie sa začalo v piatok, približne o 15:00, keď priestory zimného štadióna postupne zapĺňali desiatky parkouristov. „Na piatok sme mali iba voľný program, individuálny tréning, zoznamovanie sa, prechádzku mestom a podobne,“pokračovala Natália. Talianski hostia hneď ukázali svoju silu a vytrvalosť pri cvičení, keď si počas prechádzky Parkom pod Pamätníkom SNP urobili trojhodinový tréning „precízov“ (pozn. red.: skokov na presnosť). “Ich dopady takmer nebolo počuť a skákali s veľkou ladnosťou,” dodala mladá organizátorka. Niektorí parkouristi si večer, v rámci zlepšenia kondície, zabehli aj na neďaleký Urpín.

Hlavný program, ktorý bol venovaný aj verejnosti, sa začínal v sobotu o 9:00 pri Pamätníku SNP. Chopil sa ho jeden z Talianov – Filippo Coen, ktorý našim parkouristom ukázal, ako sa správne rozbehať a rozstrečovať. “Pokračovali sme rôznymi posilňovacími cvikmi s hmotnosťou vlastného tela na schodoch, či už išlo o cúvanie hore schodmi alebo výskoky, ktoré výborne pripravia parkouristov na trénovanie techník,” uviedla Natália. Do tejto rozcvičky sa mohol zapojiť každý, kto chcel a tak si ju vyskúšalo aj niekoľko ľudí z radov verejnosti.

Workshopy pre všetkých

Keď sa mladí športovci vrátili do haly, čakal ich krátky oddych a čas na obed. Po ňom nasledovali prednášky a workshopy, ako pre účastníkov, tak i pre každého, kto sa prišiel pozrieť. “Rozprávalo sa o histórii a definícii parkouru, ale aj o správnom tréningu svalov, ktoré tvoria jadro nášho tela. Diváci, ktoré do športovej haly zavítali, si mohli jednotlivé základné preskoky vyskúšať pod dohľadom skúsenejších parkouristov,” spomenula. Po workshopoch ste mali možnosť, zapozerať sa do rôznych parkourových dokumentov a videí, ktoré sa v hale premietali.

“Nedeľný tréning sa niesol v už trochu komornejšom duchu, pretože mnohí parkouristi boli vyčerpaní z predošlých dvoch dní. Filippo preto v Parku pod Pamätníkom SNP urobil iba ľahšiu rozcvičku” povedala Natália. Po ňom sa tréningového žezla chopil banskobystrický parkourista, ktorý si pripravil kondičný workshop v štýle crossfitu. Po tréningu v parku nasledoval oddych a ďalšie workshopy, ktoré boli pripravené v hale. Rozprávalo sa o československej parkourovej komunite, ale priestor bol aj na diskusiu a ukážky jednotlivých techník pre verejnosť, ktoré bez problémov viedli práve Taliani.

Halušky a tresku si hostia nevedeli vynachváliť

Pokračovalo sa workshopom o správnych dopadoch a technikách prekonávania vyšších prekážok. Podvečer sa parkouristi prešli na Fončordu, kde sa nachádza “betónové bludisko” – výborné miesto na trénovanie parkourových techník. “Traja parkouristi sa tam rozhodli, že si na záver tejto akcie spravia “malú” výzvu a odklikovali spolu vyše 3 000 klikov. Po návrate do haly navrhli aj ostatným, nech sa spoločne pokúsia doklikovať až do 10 000,” spomenula organizátorka. Výsledkom bolo, že o polnoci mali účastníci meetingu na konte vyše 13 500 klikov, pričom svoju silu v tomto cvičení predviedli napríklad aj mladá Bratislavčanka Simona, ktorá ich zvládla 630 a študent telovýchovy zo Zvolena, ktorý odcvičil 500 klikov v stojke.

Večer organizátori oficiálne ukončili toto podujatie a rozlúčili sa s talianskymi hosťami, ktorí ešte v noci vyrazili na letisko. “Počas svojho pobytu ochutnali slovenské bryndzové halušky, jogurty, horalky, ale aj tresku s rožkom a jedlo si nevedeli vynachváliť. Očarilo ich naše mesto aj otvorenosť ľudí, ktorá v ich krajine vraj často chýba, a preto sa vraj do Banskej Bystrice radi vrátia,” vysvetlila Natália.

Parkouristi – jedna veľká rodina

Parkouristi sa potom bavili a trénovali až do skorých ranných hodín. V pondelok ich čakalo náročné vstávanie a skladanie prekážok, s ktorým organizátorom radi pomohli a niektorí kvôli tomu dokonca zostali v Banskej Bystrici až do večera. “Aj tu sa ukázal parkourový duch – to, že sme jedna veľká rodina a držíme pokope,” uviedla organizátorka.

“Touto cestou by sme chceli veľmi poďakovať všetkým sponzorom, priateľom a dobrovoľníkom, ktorí nám túto akciu pomohli pripraviť. Veríme, že vďaka nim sa meeting podarí aj o rok – ešte väčší a ešte nezabudnuteľnej­ší,”dodala na záver Natália. Tento projekt sa uskutočnil aj vďaka finančnej podpore spoločnosti Telefónica Slovensko a v spolupráci s Nadáciou Ekopolis a Nadáciou pre deti Slovenska v rámci programu Think Big.

Zdroj: Parkour meeting 2013, foto: Martina Strmeňová, Matej Brašeň a Marek Bari