Fontána bola najprv len jazierkom

ZAUJÍMAVOSŤ
6 /

Fontána na Námestí SNP bola najprv len jazierkom obloženým kamením, s mosadznou sochou uprostred. Dnešnú podobu s navŕšenými kameňmi uprostred získala až v medzivojnovom období.

V časoch, keď bol na čelo mesta volený richtár a mohol to byť iba Nemec vlastniaci dom na námestí v Banskej Bystrici, miestny kamenársky majster Tomáš Wolf začal budovať v strede námestia jazierko, uprostred ktorého osadil pohlad1911mosadznú sochu. Stavať sa začalo za richtára Jána Reulla v roku 1633 a pokračovala v rokoch 1634 a 1635, keď bol prvým mužom kráľovského mesta Juraj Raminger. Fontána, teda jazierko obložené kamením uprostred námestia obkoleseného meštiackymi domami mala osemuholníkový tvar a stala sa spolu s hodinovou vežou, mestským hradom, či morovým stĺpom dominantou námestia mesta Neosolium, Neusohl, Besztercebánya a Banská Bystrica. Tomáš Wolf dostal ako odmenu od mesta 500 zlatých.

V roku 1895 bola fontána prebudovaná a po prvý krát z nej vďaka zabudovanému vodometu začala striekať voda. Ďalšou zmenou prešla už o 17 rokov neskôr, v roku 1912 bola prerobená na elektrický pohon, v rokoch 1926 – 1927 – bola doplnená o oválnu nádrž a v roku 1928 zhotovil správca mestského gazdovstva za odmenu tritisíc korún československých jej farebné osvetlenie. V rámci rekonštrukcie z roku 1928 boli v strede fontány navŕšené do súčasnej výšky kamene, ktoré sú jej súčasťou dodnes.

Posledná zmena nastala v roku 2009, fontána si však zachovala svoju historickú podobu.

Historická fotografia je z pohľadnice spred roku 1911. Súčasné fotografie v galérii sú od nášho stáleho čitateľa, fotografa Braňa Račka, ďakujeme.

Zdroj: Bystricoviny.sk (RS), foto: Braňo Račko