Do Rooseveltky previezli pacientku s chrípkou A(H1N1)

SPRÁVY
0 /

V pondelok previezli do banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice pacientku s diagnózou chrípky typu A(H1N1). Je v umelom spánku, dýcha pomocou prístrojov.

rooseveltkaPacientka s pandemickou chrípkou previezli do Banskej Bystrice zo žiarskej nemocnice. „V našej nemocnici je hospitalizovaná na Oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny. Pacientka sa nachádza v umelom spánku a na umelej pľúcnej ventilácii. Iní pacienti s chrípkovým vírusom H1N1 v Rooseveltovej nemocnici hospitalizovaní nie sú,“ povedala pre TASR hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Počas uplynulého týždňa na Slovensku zaznamenali 13 nových prípadov chrípky typu A(H1N1), ktorá sa zvykne nazývať aj  tzv. prasacou. Vírus sa podľa hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva  SR Lenky Skalickej vyskytol u pacientov v Bratislave, Leviciach, Bojniciach, Košiciach, Trenčíne, Bardejove i Galante.

Vážne chrípkové stavy sú spojené s poruchami dýchania. Ďalej je tobolesť alebo tlak v oblasti hrudníka a brucha, náhle závraty, zmätenie,  vytrvalé zvracanie a horúčka najmä u detí. Šírisaz človeka na človeka kvapôčkovou infekciou kýchaním a kašlaním.   Pacienti sa liečia širokospektrálnymi antibiotikami a antivirotikami.

Pre tento typ chrípky vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia v júni 2009 prvú celosvetovú pandémiu za vyše 40 rokov. Skončila v auguste 2010.

Zdroj: Bystricoviny.sk