Bystričania pozor: Zo soboty na nedeľu prechádzame na letný čas

SPRÁVY
1 /

Jar nás víta aj jednou nie veľmi príjemnou zmenou. Zo soboty 29. na nedeľu 30.marca sa ručičky hodiniek posunú z 2:00 na 3:00 hodín. To znamená, že sa vyspíme o hodinu menej. Na zimný čas sa vrátime 26.októbra.

Letný čas je označenie systémovej úpravy merania času, pri ktorej sa v letných mesiacoch roku nepoužíva čas daný príslušným časovým pásmom, ale ten, ktorý je o určitú dobu (obvykle o 1 hodinu) posunutý dopredu. Cieľom letného času je úspora elektrickej energie, ktorá by bola inak potrebná pre večerné osvetlenie. Dôvodom je, že väčšina ľudí je aktívnejších večer po západe slnka, ako ráno pred východom slnka).

Princíp podobný letnému času spomenul už Benjamin Franklin v roku 1784.  Nechcel však zaviesť skutočnú zmenu času, ale aby ľudia chodili spať skôr, čím by lepšie využili denné svetlo. Prvý návrh na oficiálne zavedenie letného času dal londýnsky staviteľ William Willet v roku 1907 v eseji „The Waste of Daylight“ (Mrhanie denným svetlom). V praxi bol letný čas prvý krát zavedený v roku 1916 v niekoľkých európskych krajinách.

Na území Slovenska sa  zaviedol letný a zimný čas počas prvej svetovej vojny v rokoch 1915 a 1916, potom v rokoch 1940 až 1949. Od roku 1979 sa stredoeurópsky letný čas uplatňoval každý rok a trval u nás šesť mesiacov.

Od roku 1996 sa dĺžka SELČ aj na Slovensku zosúladila so smernicami Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie na sedem mesiacov. Upravuje to nariadenie vlády. Po niekoľkých rokoch sa ustálilo pravidlo, že letný čas sa začína posledný marcový víkend (v noci zo soboty na nedeľu) a končí posledný októbrový víkend. Znamená to, že letný čas je platný počas roka dlhšiu dobu, ako pásmový.

Letný čas má mnohé klady aj zápory. Najväčším argumentom „za“ bolo väčšie využitie slnečného svetla a menšia spotreba energie. Momentálne má však letný čas veľa odporcov, pretože šetrenie energie je už zanedbateľné. Napríklad prieskumy energetikov hovoria, že letný čas ušetrí iba 0,5% spotreby energie a vedie k zvýšenej spotrebe benzínu. Medzi nevýhody patrí aj chaos v období zmeny časov, s ktorým sa spája meškanie vlakov, dopravné nehody ale aj zdravotné problémy niektorých ľudí.

V každom prípade nám nezostáva nič iné, ako sa prispôsobiť tejto zmene. Ešte šťastie, že je to v nedeľu, takže do pondelka si môžeme ako tak nastaviť svoje biorytmy

Zdroj: Bystricoviny.sk