Bystričan vicemajstrom sveta v ryžovaní zlata!

SPRÁVY
1 /

12-ročný Rastislav Dobrota z Banskej Bystrice sa v nedeľu stal vicemajstrom sveta v ryžovaní zlata v kategórii juniorov v českých Zlatých Horách.

vysledkyMajstrovstvá sveta v ryžovaní zlata sa v českom meste Zlaté Hory konali v dňoch 16.-22. augusta 2010. Rasťo Dobrota sa v kategórii juniorov postupne prebojoval do nedeľného finále, kde medzi sebou súťažilo 21 najlepších juniorských ryžovačov zlata. Vo finále zaostal za víťazom, Talianom Nicolom Polidorim len o 25 sekúnd a obsadil vynikajúce druhé miesto a stal sa vicemajstrom sveta v ryžovaní zlata v kategórii juniori. Tretie miesto obsadil Matej Adamec zo Žiaru nad Hronom.

Na MS v ryžovaní zlata sa zúčastnili súťažiaci z celého sveta, Slovensko zastupovalo 42 súťažiacich. Banskú Bystricu reprezentovali aj Soňa Križániová a Henrich Ťažký. Národný tím Slovenska obsadil tretie miesto.

Vzhľadom na výskyt zlata v okolí českých Zlatých Hor vznikla pred 16 rokmi tradícia súťaže v ryžovaní zlata. Po úspešnom usporiadaní Majstrovstiev Európy v roku 1996, Majstrovstiev Českej a Slovenskej republiky v roku 2001, 2005 a 2009 sa mestečku dostalo pocty usporiadať v roku 2010 Majstrovstvá sveta v ryžovaní zlata.

ms-zlato-3

ms-zlato-4

ms-zlato-11

ms-zlato-5

Nový vicemajster sveta: 12-ročný Rasťo Dobrota z Banskej Bystrice

Zdroj: Bystricoviny.sk, foto: goldpanning2010.cz, archív R. Dobrotu