Banskobystrická Detská fakultná nemocnica má nový inkubátor s monitorom

SPRÁVY
0 /

Nezisková organizácia Ronald McDonald House Charities (RMHC) pomáha zlepšiť a uľahčiť štart do života najmenším pacientom Kliniky pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou Banská Bystrica. V stredu darovala nemocnici životne dôležité zdravotnícke prístroje v celkovej hodnote 19.647 eur. Nový inkubátor s monitorom a príslušenstvom pomôžu zachrániť životy čerstvo narodených detí.  

Podpora pre DFNsP Banská Bystrica

Podpora detských oddelení slovenských nemocníc je podľa Drahomíry Jirákovej, riaditeľky neziskovej organizácie Ronald McDonald House Charities, mimoriadne dôležitá:

„S Detskou fakultnou nemocnicou s poliklinikou Banská Bystrica sme spolupracovali už aj po minulé roky a podporili ju čiastkou takmer 10 tisíc eur určenou na renováciu nadštandardných detských izieb.“

Ďalej Jiráková dodáva:

„Sme naozaj veľmi radi, že z prostriedkov získaných od spoločnosti McDonald´s a jej zákazníkov, môžeme túto nemocnicu podporiť opäť, tentokrát príspevkom na nákup prístrojov zachraňujúcich tých najbezbrannejších pacientov – práve  narodených detí.“  

Čiastka 19 647 eur išla na kúpu inkubátora a monitoru s príslušenstvom na Kliniku pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou Banská Bystrica.

Ronald McDonald House Charities

je nezisková organizácia, ktorú celosvetovo v roku 1974 založila spoločnosť McDonald´s. Dnes pôsobí v 57 krajinách sveta. Na Slovensku vznikla pred viac ako desiatimi rokmi, v roku 2003. RMHC sa orientuje najmä na pomoc chorým deťom a rodinám. Príjmy RMHC tvoria hlavne verejné zbierky do kasičiek v reštauráciách McDonald´s, predaj symbolických ručičiek počas McHappy Day, príjem z 2%, ale aj príspevky priamo od spoločnosti McDonald´s a rôznych darcov.

Za vyše desať rokov svojho pôsobenia rozdelila organizácia RMHC na Slovensku viac ako 373 tisíc eur na rôzne projekty pre detské nemocnice. Najvyššia čiastka, viac ako 263 tisíc eur, bola vyčlenená na rekonštrukciu nadštandardných rodinných izieb v desiatich slovenských nemocniciach.

Pomoc pre ďalšie nemocnice

Komplexná renovácia 15 izieb sa realizovala v Detskej FNsP Bratislava, viacerých izieb Pediatrickej kliniky FNsP Nové Zámky a Detskej kliniky FN Nitra. Značná časť finančných prostriedkov, vyše 96 tisíc eur, putovala na zakúpenie zdravotníckych prístrojov a vybavenia ambulancií. Z najväčších projektov možno spomenúť finančný dar vo výške 18.081 eur pre Detskú kliniku Univerzitnej nemocnice v Martine na zakúpenie detského elektrického lôžka s príslušenstvom do miestnosti na prebúdzanie.

Ďalším dôležitým diagnostickým prístrojom bol GSI Audera™ – systém 9711 v hodnote viac ako 24 000 eur, ktorý pomôže diagnostike a liečbe sluchovo postihnutých detí v Detskej fakultnej nemocnici Košice. Z najnovších projektov môžeme tiež spomenúť vybudovanie 5 izieb a oddychovej zóny v detskej fakultnej nemocnici v Košiciach v hodnote viac ako 30 tisíc eur a nové sociálne zariadenia vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina za viac ako 9 tisíc eur. Viac informácií nájdete na www.rmhc.sk.

 

Autor: Katarína Remiaš, Foto: Mirka Chabadová