Banská Bystrica privítala olympijské víťazky v plávaní

SPRÁVY
0 /

Mesto pod Urpínom sa prvý novembrový víkend stalo hostiteľom svetových plavcov. Zrekonštruovanú krytú plaváreň Štiavničky otestuje 171 plavcov z 29 oddielov a 7 krajín. Pre špičkových plavcov je to príležitosť na splnenie kvalifikačných limitov pre budúcoročné letné olympijské hry v Londýne.

plavci3Riaditeľ pretekov o Banskobystrický pohár Milan Záborský na sobotňajšom brífingu pred pretekmi predstavil trio skvelých holandských plavkýň (dve olympijské víťazky a jednu bronzovú medailistku z MS) a dve slovenské želiezka v ohni – Banskobystričana Romana Kučíka a Katarínu Listopadovú z Bratislavy. Tu sú ich vizitky:

Marleen VELDHUIS (Holandsko) – olympijská víťazka v štafete 4 x 100 m voľný spôsob (Peking 2008), majsterka sveta v štafete 4 x 100 m VS (MS 2011 Shanghai), aktuálna svetová rekordérka 50 m VS (0:23,25) v 25m bazéne, spoludržiteľka svetového rekordu v štafete 4 x 100 m voľný spôsob v 50m a 25 m bazéne

Ranomi KROMOWIDJOJO (Holandsko) – olympijská víťazka, majsterka sveta a spoludržiteľka svetových rekordov v rovnakých disciplínach, ako Marleen, navyše strieborná medailistka na 50 m VS a a bronzová na 100 m VS z MS 2011 v Shangai

Sharon van ROUWENDAAL (Holandsko) – 3. miesto 200 m znak z MS 2011 Shanghai

Roman KUČÍK (Slovensko) – najlepší plavec SR za rok 2010, 3 – násobný semifinalista (ME 2010 Eindhoven v 25m bazéne), účastník MS 2010 Dubai v 25 m bazéne, účastník ME 2010 Budapešť v 50 m bazéne, účastník MS 2009 Rím v 50 m bazéne

Katarína LISTOPADOVÁ (Slovensko) – najlepšia plavkyňa SR za rok 2009 a 2010, 3 x 4. miesto na Olympijských hrách mládeže 2010 Singapor, semifinalistka 100 m polohové preteky ME 2009 Istanbul v 25m bazéne, semifinalistka 100 m motýlik ME 2010 Eindhoven v 25m bazéne.

Holandské plavkyne sú na Slovensku po prvý krát. Do Banskej Bystrice ich prilákal vhodný termín počas prípravy na olympiádu a moderný 50-metrový bazén. Keďže do mesta pod Urpínom prišli z letiska len v piatok po 17:00 hod., ešte sa nestihli u nás rozhliadnuť.

Marleen Veldhuis poznamenala:Tešíme sa na preteky v krásnom 50-metrovom bazéne s rýchlou vodou. Pre Banskú Bystricu sme sa rozhodli ako vhodné miesto pre otestovanie našej výkonnosti počas prípravy v rozbiehajúcej sa olympijskej sezóne, keďže teraz sa využívajú skôr 25-metrové bazény.“

Ranomi KROMOWIDJOJO ju doplnila:Vyhovuje nám termín týchto pretekov, ktoré sú súčasťou našej prípravy na olympiádu v Londýne, ktorá pokračuje podľa predstáv.“ Na novinársku otázku, či si v Londýne trúfajú zopakovať skvelé výkony z OH a MS v Čine a či si už vyskúšali aj olympijský bazén, odpovedali Holanďanky s úsmevom: „Prečo nie? V Londýne sme na jeden navštívili olympijský komplex, ale do bazéna sme sa nedostali. Angličania ho zatiaľ chránia pred očami verejnosti.

Na olympiáde si úspešné Holanďanky vyskúšajú nové plavky „Arena“ a „Speedo“ z materiálov, ktoré vyhovujú predpisom FINA a umožňujú dosahovať rýchlejšie časy s minimálnym odporom vody. Zatiaľ nie sú na trhu.

Poznajú aj našu najúspešnejšiu plavkyňu Martinu Moravcovú, ktorá sa pripravuje už na svoju 6.olympiádu, čo by bol svetový unikát medzi doterajšími účastníkmi všetkých olympijských hier. Organizátori ju pozývali aj Banskej Bystrice, ale Martina sa pripravuje v americkom Dallase s cieľom splniť prísne kvalifikačné limity na OH v Londýne.

To je aj cieľ našich najlepších slovenských plavcov Romana Kučíka a Katky Listopadovej. Tá sa teší na moderný bazén na Štiavničkách, ktorý ešte neokúsila: „Budú to dobré preteky. Dúfam, že v skvelej konkurencii sa mi podarí dosiahnuť dobré časy pre splnenie olympijských limitov“. Banskobystričan Roman Kučík si tiež vyskúša 50-metrový banskobystrický bazén po prvý krát naostro: „Konečne po piatich rokoch budem pretekať pred našimi fanúšikmi, veľmi sa na to teším. Je to skvelý bazén.“

Plavecké preteky „Banskobystrický pohár 2011″ prebiehajú v krytej plavárni Štiavničky od 14:00 hod. v sobotu 5.novembra a pokračujú v nedeľu 6.novembra od 9:00 hod.

plavecke-preteky