Autobusová stanica má nového vlastníka  

SPRÁVY
13 /

Jedno z bystrických strašidiel – nedostavaná autobusová stanica môže konečne zmeniť svoju zjazvenú tvár. Objekt odkúpila  bratislavská spoločnosť PRIMUM s.r.o. a podľa vyjadrenia jej zástupcu by sa  v dohľadnom čase mohlo pristúpiť ku komplexnej rekonštrukcii celej stavby.

Vlastníkom je spoločnosť Primum

K zmene vlastníctva došlo pred niekoľkými týždňami. Spoločnosť Primum s.r.o. so zahraničnou účasťou  odkúpila autobusovú stanicu od pôvodného vlastníka SAD Banská Bystrica a.s. s majoritným ostravským akcionárom.

„Plánujeme to v dohľadnom čase pretvoriť, aby to už nebolo bradavicou mesta, akou je v súčasnosti. Bližšie informácie ale chceme zverejniť až najskôr na budúci týždeň, aby sa táto téma nestala súčasťou predvolebných kampaní,“

uviedol pre agentúru SITA zástupca konateľa firmy Primum s.r.o. so sídlom v Bratislave Michal Milata.

Územné rozhodnutie na Terminal Shopping Center

V súčasnosti existuje projekt rakúskej projekčnej a developerskej spoločnosti so sídlom v Bratislave Jahn Development & Consulting s investíciou vo výške cca 18 mil. eur  Celý komplex Terminal Shoping Center by mal mať dve časti – nový autobusový terminál s obchodnou pasážou a obchodné centrum s parkoviskom. Konštrukcia autobusovej stanice je riešená v jednom podzemnom a dvoch nadzemných podlažiach. Nová autobusová stanica  sa bezbariérovo prepojí s neďalekou železničnou stanicou.

V podzemí autobusového terminálu sa uvažuje s 18 odjazdovými nástupišťami a 8 príjazdovými výstupišťami. Na 1. nadzemnom podlaží je situované  zázemie autobusovej stanice s čakárňou, úschovňou batožín, priestormi pre vodičov a obchodné prevádzky. Druhé nadzemné podlažie má slúžiť pre obchodné centrum s parkoviskom na jeho streche. Projekt počíta aj so zmenou dopravného riešenia v okolí novej autobusovej stanice. Okrem nových parkovísk sa pri napojení na Cestu k Smrečine má vybudovať kruhová križovatka.

Developer získal na stavbu územné rozhodnutie aj s posúdením vplyvov na životné prostredie (EIA). Či nový vlastník autobusovej stanice bude pokračovať v tomto pripravenom projekte, je zatiaľ nejasné. Podľa Michala Milotu je všetko otvorené.

„Firmu Primum sme už oslovili. Nový vlastník zatiaľ vyčkáva, dúfame však, že budeme spolupracovať,“

vysvetľuje projektová manažérka firmy Jahn Development & Consulting Susanna Herman

31-ročná história nedostavanej autobusovej stanice

Banskobystrickú autobusovú stanicu začal stavať štát ešte v roku 1983. Vtedajší prezident ČSSR Gustáv Husák o dva roky neskôr osobne otváral základnú plochu pre autobusy ČSAD. V roku 1990 sa však celá výstavba zastavila a odvtedy neobnovila. Okrem prekrytia nástupíšť zostala nedokončená hrubá stavba odbavovacej časti autobusovej stanice, ktorá postupne chátrala.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Určité  nádeje na dokončenie autobusovej stanice sa vkladali do privatizácie majetku SAD Banská Bystrica. Ten v roku 2002 sprivatizovala česká spoločnosť  ČSAD Ostrava.  Avšak ani potom sa s týmto objektom nič nedialo. Bez priameho vlastníctva tejto nehnuteľností nemohlo mesto rozhodovať o investíciách ani prestavbe. To bola najvážnejšia prekážka pri všetkých pokusoch riešiť tento problém s vtedajším vlastníkom. Výsledkom bolo, že objekt neustále chátral. Našiel sa aj rakúsko – český investor, ktorý mal záujem objekt odkúpiť, ale nedokázal sa  dohodnúť s vlastníkom.

V roku 2010 sa prostredníctvom Dopravného podniku mesta podarilo od majoritného ostravského akcionára bystrickej SAD-ky odkúpiť trolejbusy s trolejovými vedeniami a depom. Následne sa rozbehli investície do obnovy zastaralého vozového parku z eurofondov aj s akcionárskou podporou SAD Zvolen. S autobusovou stanicou sa však nepodarilo pohnúť ani súčasnému vedeniu mesta.

Nádej svitá až teraz, keď sa zmenili vlastnícke pomery. Veľa bude záležať aj na novozvolených zástupcoch občanov mesta, či nájdu spoločnú reč so spoločnosťou PRIMUM s.r.o. a podarí sa im konečne odstrániť najväčšie bystrické strašidlo.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová