Ako môže normálny Bystričan výhodne investovať peniaze

SPRÁVY
0 /

Napriek nie práve najlepšej ekonomicko-sociálnej situácii v banskobystrickom regióne predsa len ľudia uvažujú aj o tom, ako najlepšie investovať svoje peniaze, aby sa im zhodnotili lepšie, ako v banke.  

Do redakcie sme dostali e-mailom otázku od Milana Janduru z Fončordy: „Veľa sa v súčasnosti hovorí o tom,  do čoho treba investovať peniaze v časoch krízy. Je vôbec možné, aby dobre a výhodne investoval bežný človek s bežným príjmom? A ako je to vlastne s investovaním do zlata?“

O odpoveď na tieto špecifické otázky sme poprosili Mareka Dubravíka zo spoločnosti Weidner Investments, a.s. Ten nám poradil, že ak máme k dispozícii od tisíc do päťtisíc euro, mali by sme investovať takto: „Uprednostnil by som produkt kolektívneho investovania (podielový fond a podobne) s orientáciou podľa investičného profilu investora (akciový, dlhopisový, realitný atď.). Ak má investor dostatočné znalosti, silné nervy a odvahu, aj s týmito peniazmi môže nakupovať konkrétne akcie priamo na trhoch prostredníctvom brokerov. V Európskej únii by som zo strednodobého hľadiska neinvestoval, skôr USA, blízky východ a Ázia. Tam je predpoklad pre rast ekonomiky aj trhu.”

Ako však Marek Dubravík zdôraznil, o reálnom investovaní môžeme hovoriť až pri sumách od 50 tisíc eur a vyššie. „Ľudovo povedané pri tejto sume skutočne pocítite, že ste niečo zarobili.”

Viete si predstaviť, že by ste mali doma, prípadne v banke, reálnu zlatú tehlu? Nie je to až také nemožné. V praxi vyzerá podľa Mareka Dubravíka investovanie do zlata takto: „O investícii do zlata by som uvažoval od ceny jednej trójskej unce – čo je cca 1700 dolárov (vrátane poplatkov). Do zlata by som však investoval len 50 percent svojich finančných prostriedkov určených na investície z dôvodu ochrany pred infláciou.

Ďalej pokračuje: „Zvyšné prostriedky by som vložil do štátnych dlhopisov, alebo do obligácií spoločnosti, ktorej verím. Do zlata by som investoval len v prípade, že peniaze nebudem nasledujúcich pár rokov potrebovať. Zlato má v dlhodobom horizonte rastúci trend, v krátkodobom horizonte však môže výrazne stratiť na hodnote.”

To je názor odborníka na finančné trhy. Svoje otázky môžete zaslať na mail info@bystricoviny.sk.

Zdroj: Bystricoviny.sk