„Klaster stredoslovenský vedomostný región“ vzniká v Banskej Bystrici

SPRÁVY
0 /

Vo Veľkej sieni Mestského úradu v Banskej Bystrici sa dnes uskutočnilo prvé pracovné stretnutie s cieľom založiť „Klaster Stredoslovenský vedomostný región“. Iniciátorom myšlienky je Mesto Banská Bystrica, ktoré vníma spoluprácu regionálnych samospráv s kultúrnymi a vzdelávacími inštitúciami ako inovatívne riešenie budovania vedomostnej spoločnosti.

„Klaster je moderná forma spolupráce rôznorodých inštitúcií a ako účinný nástroj presadzovania spoločných záujmov je často aplikovaný aj v Európskej únii. Chceme využiť synergický efekt sieťovania samospráv, organizácií, firiem, výskumných a iných subjektov v banskobystrickom regióne pre zlepšenie kvality života jeho obyvateľov. Získavanie financií z európskych zdrojov je efektívnejšie pri uplatňovaní politiky partnerstva. Inšpiráciou pre našu iniciatívu boli skúsenosti klastra Nitrianskeho vedomostného regiónu, ktorý funguje už rok“, povedal dnes po stretnutí primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor.

Ochotu spolupracovať a pridať sa k dobrovoľnej iniciatíve budovanej zdola na dnešnom pilotnom stretnutí prejavili o.i. aj predstavitelia Univerzity Mateja Bela, Technickej univerzity zo Zvolena, Úradu priemyselného vlastníctva, či Banskobystrického samosprávneho kraja.

Príklady dobrých riešení na dnešnom stretnutí za Nitriansky vedomostný klaster prezentoval Peter Poláček, podľa ktorého ich „víziou je v oblasti Operačného programu informatizácia spoločnosti sprístupniť e-Služby regionálnej a územnej samosprávy, či digitalizované a vizualizované historické, kultúrne, duchovné a intelektuálne dedičstvo.“
Ďalším krokom k vytvoreniu Klastra Stredoslovenský vedomostný región bude podpis štatútu a zmluvy o spolupráci, ktorý by sa mal realizovať v poslednom štvrťroku 2009. Dovtedy by sa s obsahom dokumentov mali oboznámiť poslanci jednotlivých zainteresovaných samospráv.

Zdroj: TS mesta Banská Bystrica