Šalková v šlágri kola uspela, v derby Rakytovce rozdrvili Selce

V. LIGA
0 /

V piatej futbalovej lige skupine C bolo sa začala jarná časť súťaže derby stretnutím v Rakytovciach, ktoré rozdrvili Selce 7:0. V šlágri kola vedúca Šalková zdolala dovtedy druhé Štiavnické Bane doma 4:1. Darilo sa aj Priechodu, ktorý si poradil na svojom ihrisku s Repišťom 3:0. Rovnakým výsledkom uspelo Brusno s Braväcovom. Hrochoťania uhrali bezgólovú remízu v Lovču. Žiaľ nedarilo Sásovej v Čiernom Balogu.

Prejdime najprv k sobotňajšiemu stretnutiu, ktoré sa hralo v Rakytovciach. Tamojší domáci tím hostil v derby Selce a vôbec sa so súperom nemaznal. Hostia síce vstúpili do zápasu aktívnejšie, lenže už v tretej minúte poslal loptu do pokutového územia Fojtík a Slobodník ju namieril za vlastného brankára. Raky teda viedli. V 30. minúte predviedli domáci krásnu akciu, na konci ktorej Murín našiel Kohúta a ten strelou z voleja nedal brankárovi šancu – 2:0. Selce mohli znížiť tesne pred koncom prvého polčasu, keď sa v pokutovom území ocitol osamotený P. Matonok, no mieril vedľa. Po zmene strán v 54. minúte sa po rohovom kope presadil Murín a Rakytovce viedli o tri góly. V 72. minúte sa do lopty oprel Turčan a jeho strela z 25 metrov aj s prispením jemného teču obrancu hostí skončila v sieti. V 80. minúte sa miestni diváci tešili aj z piateho gólu, keď nevydarený center Kohúta skončil v sieti. V 86. minúte si Turčan na pravej strane prebral dlhú loptu od Gašpra, obišiel brániaceho hráča a strelou k bližšej žrdi upravil na 6:0. To však zo strany domácich nebolo všetko. V poslednej minúte najskôr Varga opečiatkoval žrď. Loptu potom získal Kohút, nacentroval na voľného Turčana a ten svojím tretím gólom v zápase zároveň stanovil konečný výsledok na 7:0.

FK Rakytovce – ŠK Selce 7:0 (2:0)

Góly: 3. Slobodník (vlastný), 30. a 80. Kohút, 54. Murín, 72., 86. a 90. Turčan. Rozhodoval: Kaliňák. ŽK: Slobodník, Matonok (obaja Selce). Diváci: 200.

Šláger kola bol na programe v sobotu večer v Šalkovej. Pricestoval tam druhý celok súťaže Štiavnické Bane. Hostia išli do vedenia, keď v siedmej minúte zahrali priamy kop, brankár Vernarský loptu iba vyrazil, dostal sa k nej Penksa, ktorý parádne vypálil pod brvno – 0:1. Domácich tento moment nezaskočil, často útočili a hlavne vyťažili z faktu, že brankár spod Sitna podcenil tri ľahké lopty. Tú prvú v dvadsiatej minúte, keď mu prekĺzla popod ruky po strele Chovanca. Druhú o šesť minút neskôr, keď prešla popred neho, nezachytil ju a upratal ju teda zblízka Palovič. Tretia situácia bola podobná. Z pravej strany vyslal prudšiu prihrávku do päťky Rusnák, znovu gólman Blaško po lopte nešiel, takže sa napokon odrazila od jedného z hosťujúcich zadákov do bránky. Domáci tak otočili z 0:1 na 3:1. V druhom polčase sa žiadny obrat nekonal. V 66. minúte sa porúčal predčasne pod sprchy hosťujúci Dlhoš. Udrel protihráča v prerušenej hre, takže videl červenú kartu. Navyše v 75. minúte fauloval brankár Blaško domáceho futbalistu v šestnástke, nasledovala penalta, ktorú premenil Palovič a stanovil tak výsledok na 4:1.

FK Šalková – TJ Baník Štiavnické Bane 4:1 (3:1)

Góly: 20. Chovanec, 26. a 75. Palovič (druhý z 11m), 39. Rusnák – 7. Penksa. Rozhodoval: Zemko. ŽK: Štulajter – Chrenovský, Blaško. ČK: 66. Dlhoš (Št. Bane). Diváci: 150.

Brusno privítalo doma Braväcovo a potvrdilo úlohu favorita. Dvoma gólmi sa zaskvel Šagát. Prvý strelil už v ôsmej minúte. O druhý presný zásah sa postaral tesne pred prestávkou jeho spoluhráč Knižka. Horehronci teda dostali gól do šatne a po zmene strán sa im nepodarilo znížiť. Naopak inkasovali z kopačky spomínaného Šagáta ešte v 52. minúte, čo znamenalo koniec ich nádejam.

FK 34 Brusno-Ondrej – FK Sokol Braväcovo 3:0 (2:0)

Góly: 8. a 52. Šagát, 44. Knižka. Rozhodoval: Kúchen. ŽK: Rumanovský, Ľ. Lehocký – Nemčok. Diváci: 100.

Aj Priechod sa hotoval na dobrý výsledok s Repišťom. Verili si domáci futbalisti, čo dávali najavo od začiatku stretnutia. Dlho sa však nevedeli presadiť. Prvý vytúžený presný zásah prišiel až v 74. minúte, keď sa presadil Debnár. Tento gól Priechodčanov nakopol a o šesť minút už viedli 2:0 zásluhou Šulaja. Konečný výsledok stanovil v 88. minúte Chrobák gólom na 3:0. Domáci teda získali dôležité tri body do tabuľky v boji o záchranu v piatej lige.

OFK 1950 Priechod – TJ Sokol Repište 3:0 (0:0)

Góly: 74. Debnár, 80. Šulaj, 88. Chrobák. Rozhodoval: Danko. ŽK: Slobodník – P. Ulbrík, Kordík. Diváci: 150.

Hrochoťania cestovali na pôdu nováčika súťaže do Lovče. Oba celky si počínali na jeseň dobre, čo potvrdil aj ich vzájomný duel. Po vyrovnanom priebehu však dvesto divákov gól nevidelo. Celok z bystrického okresu sa aj zásluhou cenného bodu u tohto súpera drží v popredí tabuľky, konkrétne na štvrtom mieste.

TJ Lovča – ŠK Hrochoť 0:0

Góly: žiadne. Rozhodoval: Ďurkovič. ŽK: Ondrík, Páleník, Šebeň – Poničan, S. Selecký. Diváci: 200.

Dôležitý zápas odohrala Sásová v boji o záchranu v piatej lige v Čiernom Balogu. Domáci Partizán síce gól z hry nedal, ale vyhral napokon tento duel. Rozhodla o tom penalta z 58. minúty, ktorú premenil Giertl. Nášmu celku sa vyrovnať nepodarilo, hoci mal v zostave i dvoch hrajúcich trénerov – útočníkov. Prvý Marek Jobko do hry nezasiahol, druhý Maroš Choma odohral celý duel, ale brankára Hermanského nedokázal prekonať.

ŠK Partizán Čierny Balog – ŠK Sásová 1:0 (0:0)

Gól: 58. Giertl (z 11m). Rozhodoval: Jodas. ŽK: Vidiečan, Ursíny (obaja Sásová). Diváci: 250.

Zostávajúci výsledok: Hontianske Nemce – Lieskovec 1:1.

Najbližšie nás čaká veľké derby a šláger kola medzi prvou Šalkovou a druhými Rakytovcami. Hrá sa v sobotu 2. apríla na štadióne v Rakytovciach o 15.30 hodine. Ostatné duely sú na programe v nedeľu 3. apríla o 15.30 hodine. Selce privítajú Čierny Balog, Sásová hostí Hontianske Nemce, v okresnom derby sa stretne Hrochoť s Priechodom a Brusno sa predstaví v Lieskovci.

Poradie:

1. Šalková 33b, 2. Rakytovce 29b, 3. Štiavnické Bane 27b, 4. Hrochoť 26b, 5. Hontianske Nemce 24b, 6. Č. Balog 21b, 7. Repište 20b, 8. Lovča 18b, 9. Brusno-Ondrej 18b, 10. Lieskovec 15b, 11. Selce 15b, 12. Priechod 14b, 13. Sásová 13b, 14. Braväcovo 5b.

Autor: (job), Foto: autor (zo zápasu Šalková - Št. Bane)