Plavecký festival na Štiavničkách už čoskoro…

ŠPORT
0 /

Mesto pod Urpínom sa posledný aprílový víkend stane hostiteľom skvelých plavcov z celej Európy. Na Štiavničkách sa aj tohto roku uskutoční špičkové plavecké podujatie -Banskobystrický pohár, ktorý je jedným z najväčších plaveckých mítingov na Slovensku.

Tohtoročné podujatie (v poradí už jeho VII. ročník), sa uskutoční v termíne 26. – 27.apríla 2014. Medzinárodná svetová plavecká federácia zaradila toto podujatie do svojho kalendára ako kvalifikačné na 2. Olympijské hry mládeže 2014, ktoré sa budú konať v čínskom Nanjingu. Plavecký festival na Štiavničkách opäť figuruje aj v kalendári Európskej plaveckej federácie, na ktorom bude možné plniť limity na Majstrovstvá Európy 2014 v Berlíne (Nemecko), Majstrovstvá Európy juniorov v Dordrechte (Holandsko), ale aj na Majstrovstvá sveta kategórie Masters 2014, ktoré sa uskutočnia v Montreale (Kanada).

Organizátori z Plaveckého oddielu UMB Banská Bystrica evidujú 211 prihlásených pretekárov z 37 klubov z  Bulharska, Českej republiky, Litvy, Maďarska, Poľska, Slovenska. Na poslednú chvíľu zrušila svoju účasť reprezentácia z Rumunska a plavci z chorvátskeho Zadaru. Na štarte uvidíme aj slovenských reprezentantov.

TV ESO Banská Bystrica prinesie priamy prenos z tohto podujatia prostredníctvom DVB-T cez multiplex na kanáli č.23 a live stream na www.tveso.sk. Podujatie budú preberať aj ďalšie regionálne televízie (Prešov, Piešťany, Lučenec).

Manažér a riaditeľ pretekov Milan Záborský k Banskobystrickému poháru uviedol:

„Súťažiť sa bude v štyroch vekových kategóriách. Hlavnú cenu podujatia Banskobystrický pohár získajú pretekári, ktorí dosiahnu najvyššie bodové výkony podľa bodovacích tabuliek FINA. Okrem toho organizátori pripravili pre najlepších zaujímavé finančné bonusy a hodnotné ceny, za prekonanie každého rekordu podujatia ďalšie finančné prémie.“

Nezabudnuteľný bol Banskobystrický pohár 2011, na ktorom dominovali skvelé holandské plavkyne, olympijské víťazky a majsterky sveta Marleen Veldhujs a Ranomi Kromowidjojo.V sobotu 26.apríla 2014 začína program v krytej plavárni Štiavničky o 14:00 hod. a v nedeľu 27.apríla o 9:00 hod. Vstup na podujatie bude zdarma.

Zdroj: PO UMB BB