Mesto Banská Bystrica chce kúpiť štadión, zvažuje aj vstup do FK Dukla

ŠPORT
8 /

V pondelok sa na podnet poslanca MsZ Jozefa Pikulu stretli predstavitelia mesta Banská Bystrica s prezidentom SFZ a akcionárom FK Dukla Jánom Kováčikom na spoločnom rokovaní k téme budúcnosti futbalu pod Urpínom.

Na mestskom úrade sa preberali dva najpálčivejšie problémy. Prvým je rekonštrukcia štadióna SNP na Štiavničkách, ktorý patrí armáde, a druhým je ďalšie fungovanie zadĺženého súkromného futbalového klubu. Z rokovania jednoznačne vyplynulo, že štadión musí prejsť do vlastníctva samosprávy. „Predĺžili sme možnosť vyjadrenia mesta Banská Bystrica do 30. júna, keďže viem o prebiehajúcich intenzívnych rokovaniach s ministerstvom obrany ohľadom štadióna. Projekt obnovy a rekonštrukcie slovenských štadiónov počíta s finančnými prostriedkami, ktoré sa poskytnú samosprávam a tie ich následne investujú do vlastného majetku. Z tohto dôvodu je pre nás variant dlhodobého prenájmu štadióna neprijateľný,“ uviedol po pondelkovom stretnutí s predstaviteľmi mesta Banská Bystrica prezident SFZ Ján Kováčik.

Štadión SNP na Štiavničkách kedysi patril magistrátu, avšak po určitom čase prešiel do majetku armády, ktorá ho v súčasnosti nemôže predať za symbolickú cenu. Zabraňuje jej to zákon. Uznesenie vlády SR na druhej strane určuje hľadať spôsob ako má prejsť spomínaný štadión na mesto. „Hľadáme s armádou riešenia. Máme záujem, aby štadión prešiel do majetku mesta. Chceme ho zrekonštruovať a vytvoriť dôstojné prostredie tak, aby tu futbal mohol naďalej fungovať. Dôležité je i dobré zázemie pre našich najlepších atlétov a preto atletická dráha ostane zachovaná. Sú určité možnosti ako tento prevod zrealizovať, no ide aj o otázku znaleckého posudku a následne určenej ceny. Predpokladáme teda, že pôjde o kúpu štadióna, ale dôležitá bude výška ceny,“ predostrel najnovšie predstavy primátor Banskej Bystrice Ján Nosko. Druhou alternatívou je, že štadión SNP na Štiavničkách zostane armádny a finančné prostriedky bude do neho investovať Ministerstvo obrany SR.

Otvorene sa dnes hovorí aj o tom, či sa v našom meste bude hrať vôbec druhá futbalová liga. Súkromný futbalový klub Dukla má totiž finančné podlžnosti a je otázne, či dostane licenciu na túto súťaž, respektíve či sa do nej prihlási. Za súčasný stav vinia viacerí predstavitelia mesta ako i futbaloví funkcionári práve Jána Kováčika, ktorý je akcionárom tohto klubu. „Keďže som tretinový akcionár, tak beriem za súčasný stav aj zodpovednosť. Na druhej strane za trinásť rokov, čo som spolumajiteľom Dukly, tak tento klub zažil aj najlepšie obdobie vo svojej histórii. Chcel by som to teda spojiť i s týmto faktom. Samozrejme nie som rád, že vznikla teraz táto situácia, no staviame sa k nej zodpovedne. Verím, že vo finále vyriešime veci tak, aby boli všetci spokojní,“ tvrdí J. Kováčik, ktorý v priebehu júna zváži, či zostane tretinovým akcionárom v FK Dukla, alebo ním už nebude. Nateraz dal banskobystrickému magistrátu ponuku, aby taktiež vstúpil do futbalového klubu, k čomu sa primátor Ján Nosko vyjadril pre SITA a Bystricoviny nasledovne:

„Pána Kováčika sme požiadali o materiály ohľadom fungovania klubu, ktorého je majiteľom. Následne situáciu rozanalyzujeme a pokúsime sa nájsť potrebné riešenie. Všetkým ide o to, aby sa klub zachránil a aby sa druhá liga v Banskej Bystrici hrala. Nechceme však FK Dukla naviazať na náš rozpočet, to nie je riešenie. Zaznel návrh, aby mesto vstúpilo do klubu ako ďalší akcionár, no o percentách sme sa nebavili. Riešime komplexne tento problém, teda aj mládež, lebo ak sa Dukla neprihlási do druhej ligy, padajú ďalšie záväzky, ktoré sú rozpočtovo naviazané práve na mládežnícke tímy.“

Predstavitelia mesta Banská Bystrica sa s prezidentom SFZ a zároveň akcionárom FK Dukla Jánom Kováčikom dohodli na ďalšom spoločnom stretnutí, ktoré sa uskutoční 15. júna. Na ňom by sa malo definitívne rozhodnúť o budúcnosti tohto futbalového klubu, ktorý v tomto roku oslavuje 50. výročie svojho vzniku.

Autor: Jozef Balko, Foto: ilustračné, internet