FOTO: Trojica favoritov vyhrala, v derby Selce ´dali dole´ Priechod

V. LIGA
0 /

V piatej futbalovej lige skupine C sa cez víkend hralo 19. kolo. V ňom vedúca Šalková vyhrala v Hontianskych Nemciach, druhé Rakytovce si poradili s Lovčou a tretia Hrochoť zvíťazila na ihrisku posledného Braväcova. V derby Selce pokorili Priechod, Sásová remizovala so Štiavnickými Baňami a Brusno prehralo v Čiernom Balogu.

Líderský post v piatej lige si drží aj po tomto víkende Šalková. Tá cestovala na pôdu Hontianskych Nemiec a domácim nedala šancu na výhru. Už v prvom polčase sa dvoma gólmi presadil Maroš Kútik, ktorý otvoril skóre v pätnástej minúte a o deväť minút neskôr zvýšil na 0:2. Domáci celok sa potom snažil aspoň znížiť, ale na kvalitu bystrického celku nemal. V závere napokon inkasoval i tretí gól, o ktorý sa postaral Štubniak.

OTJ Hontianske Nemce – FK  Šalková 0:3 (0:2)

Góly: 15. a 24. Kútik, 88. Štubniak. Rozhodoval: Rendla. ŽK: Vaškor –  Kútik. Diváci: 180.

Aj Rakytovce vyhrali rovnakým výsledkom v boji o prvenstvo v súťaži. Doma si poradili s Lovčou dvoma rýchlymi gólmi hneď v úvode stretnutia. V druhej minúte našiel Schmidtmayer Vargu a ten presnou hlavičkou otvoril skóre. V 9. minúte Turčan poslal peknú prihrávku medzi obrancov a nepokrytý Ivan Varga sa opäť nemýlil – 2:0. Tento hráč mohol pridať po štvrťhodine i ďalšie góly, najprv hlavičkoval vedľa a potom opäť hlavou mieril už presne, no gólman hostí vytlačil loptu spod brvna. Festival zahodených šancí v podaní Rakytoviec pokračoval. Murín z päťky prekopol bránku a potom nevyužil ani prečíslenie troch na jedného, keď nemieril medzi žrde. Brankár Lovče nohou zasiahol pri ďalšej šanci Kohúta a mohol sa tešiť ak by jeho spoluhráč M. Rapčan prekonal na opačnej strane Gardošíka. Pálil totiž z priameho kopu ponad múr parádne, ale domáci gólman predviedol skvelý zákrok. Po prestávke mohlo byť pomerne skoro 3:0, keď center Turčana našiel Vargu, ktorý trafil pre zmenu do žrde. Hostia sa následne dostávali do zápasu, Rakytovčania často chybili, no našťastie súperovi nešla finálna fáza. Gólová poistka nášho celku prišla až v deväťdesiatej minúte z brejku. Po prihrávke Vargu sa presadil René Turčan.

FK Rakytovce – TJ Lovča 3:0 (2:0)

Góly: 2. a 9. Varga, 90. Turčan. Rozhodoval: Šašváry. ŽK: Sylvester, Turčan. Diváci: 200.

Nielen okresné, ale aj susedské derby sa hralo v Selciach, kde hostili Priechod (duel je zachytený aj v našej fotogalérii). V prvom polčase početná divácka návšteva gól nevidela, hoci o niečo aktívnejší domáci až dvakrát mierili do brvna. V druhom polčase sa o slovo prihlásili kanonieri oboch tímov. Najprv Filip Koctúr po centri z pravej strany otvoril skóre hlavou v 47. minúte – 1:0, no o osem minút neskôr tentoraz po centri z ľavej strany odpovedal rovnako hlavou pred bránkou hosťujúci Miro Debnár – 1:1. Priechodčania mali následne o niečo viac z hry, ale v 72. minúte vyrobili chybu. Z priameho kopu putovala lopta pred bránku, kde nezvládli závar a v neprehľadnej situácii sa najlepšie zorientoval opäť Koctúr. Jeho zásluhou tak Selce vyhrali 2:1 a susedom z Priechodu nedovolil odlepiť sa z možnej zostupovej priečky. Hrdina zápasu, dvojgólový Filip Koctúr Bystricovinám po zápase povedal: „Som spokojný s gólmi, no musím povedať, že celé mužstvo hrá na mňa, takže je to obraz celého tímu a nie iba toho, že ja dávam góly. Dôležité je, že vyhrávame ako tím. Sme šťastní, že sme uspeli v prestížnom derby. Tabuľka je nadupaná, bojujeme aj my o záchranu, takže tieto tri body sa nám veľmi zídu.“ Sklamaný bol autor gólu z Priechoda Miroslav Debnár: „Žiaľ prehrali sme, hoci sme sa snažili hlavne v druhom polčase. Boj o záchranu sa nám komplikuje, ale v zostávajúcich zápasoch vydáme zo seba maximum a pokúsime sa piatu ligu udržať, i keď to už nemusí byť iba v našich rukách.“

ŠK Selce – OFK 1950 Priechod 2:1 (0:0)

Góly: 47. a 72. Koctúr – 55. Debnár. Rozhodoval: Kubačka. ŽK: Ríša, Bauer, Figúr, Matonok – Kubinec, Slobodník, Debnár. Diváci: 300.

Sásová je takisto namočená do záchranárskych bojov a doma hostila kvalitný celok zo Štiavnických Baní. Tie prišli do Bystrice v oklieštenej zostave iba s jedným náhradníkom a teda i bez druhého brankára. Domáci to mohli využiť, no nedokázali sa počas celého zápasu presadiť. Využili všetky striedania, do hry išiel v závere aj hrajúci tréner Jobko, no ani on a ani jeho hrajúci asistent Choma brankára spod Sitna Blaška neprekonali. Oba tímy si tak body delili po bezgólovej remíze.

ŠK Sásová – TJ Baník Štiavnické Bane 0:0

Góly: žiadne. Rozhodoval: Farsky. ŽK: Michalek (Š.Bane). Diváci: 200.

Do záchranárskych bojov je poriadne namočené predposledné Brusno. To cestovalo do Čierneho Balogu a ujalo sa tam vedenia už v prvej minúte Pavlom Spodniakom. Domácich však rýchly gól nezaskočil a ešte do prestávky otočili nepriaznivý vývoj. V siedmej minúte vyrovnal Mózer, v 29-tej dostal svoj tím do vedenia Giertl a v štyridsiatej minúte ho ešte navýšil J. Auxt. V druhom polčase už gól nepadol, takže z víťazstva sa mohli tešiť domáci futbalisti.

ŠK Partizán Čierny Balog – FK 34 Brusno-Ondrej 3:1 (3:1)

Góly: 7. Mózer, 29. Giertl, 40. J. Auxt – 1. Pav. Spodniak. Rozhodoval: Scherer. ŽK: Pečovský, M. Auxt – Ľ. Lehocký. Diváci: 90.

Na záver sme si nechali duel posledného Braväcova s Hrochoťou. Hostia boli favoriti, čo na ihrisku aj potvrdili. Hoci cestovali k súperovi značne oslabení iba s jedným náhradníkom a čelili úvodnému gólu domácich, s nepriazňou osudu sa popasovali dobre. Na zásah Laurinca z 26. minúty totiž odpovedal ešte do prestávky Michal Mazúch a vedúci gól do šatne pridal Horehroncom zo štandardky špecialista na ne Marek Bažík – 1:2. V druhom polčase Hrochoťania pridali aj tretí gól, a to hneď v úvode, konkrétne v 47. minúte, keď sa oň postaral Peter Zátroch. Na tento zásah už domáci nenašli odpoveď a zaknihovali si tak ďalšiu prehru v súťaži.

FK Sokol Braväcovo – ŠK Hrochoť 1:3 (1:2)

Góly: 26. Laurinc – 33. Mazúch, 42. Bažík, 47. Zátroch. Rozhodoval: Švec. ŽK: Zelenčík – Poničan, Tkáč, Sláva. Diváci: 150.

Zostávajúci výsledok: Lieskovec – Repište 1:0.

Najbližšie sa hrá 20. kolo, v ktorom sa v sobotu 7. mája o 19.00 hodine predstaví Šalková doma pod umelým osvetlením, keď privíta Braväcovo. V nedeľu 8. mája o 16.30 hodine sa hrá okresné derby v Priechode, kde hostia Rakytovce, Hrochoť odohrá doma duel s Lieskovcom a Brusno s Hontianskymi Nemcami. Sásová sa predstaví v Repišti a Selce v Štiavnických Baniach.

Poradie:

1. Šalková 41b, 2. Rakytovce 40b, 3. Hrochoť 39b, 4. Štiavnické Bane 34b, 5. Hontianske Nemce 29b, 6. Č. Balog 27b, 7. Selce 25b, 8. Lieskovec 25b, 9. Repište 24b, 10. Sásová 24b, 11. Lovča 22b, 12. Priechod 19b, 12. Brusno-Ondrej 18b, 14. Braväcovo 9b.

Autor: (cb), Foto: autor (zo zápasu Selce - Priechod)