Bežecká trasa Tajov – Králiky pre lyžiarov opäť zarúbaná  

ŠPORT
7 /

Milovníci bežeckého lyžovania majú na upravenej trati medzi Chatou nad Tajovom a Králikmi problém. Aj tohto roku im majiteľ pozemkov skrížil trasu spílenými stromami.

Bežecké trate na tomto úseku upravuje mesto Banská Bystrica prostredníctvom svojej organizácie ZAaRES. Keďže dlho nepadal sneh, posledná nádielka potešila všetkých bežkárov, ktorí si radi zašportujú v krásnej zimnej prírode.

Na zvážnici však narazili na prekážku s vyjazdenými koľajami po aute v bežeckej stope a skríženými stromami. Bežkári zostali v Kremických vrchoch nepríjemne zaskočení. Niektorí sa dostali do konfliktu s urbárnikmi.  Mnohí si vyliali zlosť na sociálnych sieťach.

Predseda Urbárskeho pozemkového spoločenstva PodlaviceJán Hudeck tomu pre TA3 uviedol:

„Stromy sme spílili my, lebo buky sa môžu ťažiť len v zime. Keby sme to robili v lete, drevo sa zaparí a znehodnotí. Mal som konflikt s bežkármi, snažíme sa to poriešiť, žiaľbohu s niektorými ľuďmi sa nedá. Tí si postavia hlavu, ja som na bežkách a môžem si behať kade tade. Myslia si, že je to ako za socializmu, čo je tvoje, to je moje a čo je moje, do toho ťa nič.“

Bežkári sú z toho znechutení. Nechápu arogantné správanie sa predstaviteľa urbariátu voči nim. Cez skrížené stromy na trase sa teraz nedostane ani ratrákupravujúci lyžiarsku stopu.

Poverený riaditeľ ZAaRESIvan Šabo reagoval slovami:

„Dostali sme desiatky telefonátov od bežkárov a situáciu riešime. Vstúpili sme do jednania s urbariátom. Hľadáme možnosti, ako urobiť nové trasy. Je to ich majetok, my musíme akceptovať legislatívu a prispôsobiť sa danej situácii.”

Predseda urbariátu ponúkol na nové bežecké trasy vlastnú lúku popri zvážnici.Otázne je, či sa na nej udrží pri vyšších teplotách sneh Tú pôvodnú trať okrem rekreačných bežcov využívali na prípravu aj pretekári, ibaže teraz sa tu má ťažiť drevo. Zatiaľ je teda cesta pre lyžiarov zarúbaná…

http://www.ta3.com/clanok/1077098/bezkarsku-trat-prehradili-spilenymi-stromami-majitel-pozemkov-chce-tazit-drevo.html

Autor: (tom), Foto: ilust.