Aj do Banskej Bystrice zavítal mas wrestling

ŠPORT
0 /

Viete, aký šport je mas wrestling? Do Banskej Bystrice ho tento týždeň prišiel predstaviť Igor Svítok, zberateľ a autor Slovenskej knihy rekordov.

Bystrická premiéra

Svítkovým partnerom pri predvádzaní mas wrestlingu na banskobystrickom Plážovom kúpalisku bol komisár slovenských rekordov Vladimír Výbošťok, najrýchlejší senior planéty s prezývkou Slovenský Bolt.

„Na Slovensku je to nový šport. Pochádza z Jakutska, kde sa vlani konali  prvé majstrovstvá sveta. Na Slovensku zatiaľ fungujú dva kluby v Dunajskej Strede a Prešove, v Banskej Bystrici je vlastne premiéra mas wrestlingu, aby si tu ľudia mohli vyskúšať tento úpolový šport, ktorý je férový a v ktorom je hneď  jasný víťaz,“

povedal pre náš portál Igor Svítok.

Aj keď oficiálne sa pri mas wrestligu bojuje vo váhových kategóriách, vyskúšali sme si tento šport priamo na mieste, opierajúc sa nohami o priečnu dosku. Faktom je, že nemusí vyhrať ten najťažší, ale najšikovnejší.

Potvrdil nám to Vladimír Výbošťok:

„Ide tu vlastne o silu, ale aj o výdrž a rozum. Súťaží sa v dvoch kolách so zmenou úponu a keď je remíza, pokračuje sa tretím o víťazstvo. Víťazom je ten, kto udrží palicu v ruke. Nad korektnonosťou súboja bdie rozhodca.“

História mas wrestlingu

Podstatou tohto športu, ktorý má svoje korene v Jakutsku na Sibíri v Ruskej federácii sú úpolové preťahy, kde sa dvaja sediaci súperi proti jeho vôli premiestňujú alebo ho vychyľujú smerom k sebe s cieľom zmocniť sa pol metrovej palice, ktorú držia oboma rukami.

Víťazom sa stane ten borec, ktorému zostane v rukách palica. Treba však pripomenúť, že obaja súťažiaci sedia na ohraničenom priestore oproti sebe, oddeľuje ich doska, do ktorej sa zapierajú nohami. 

Súťaž má vyraďovací spôsob – vytvorí sa v každej kategórii pavúk podľa počtu prihlásených hráčov. Každý duel má dve víťazné kolá, v prípade remízy sa potom losuje o výhodnejšie uchopenie palice z koncov, nie uprostred.

V dňoch 28.11.14 až 1. 12. 2014 sa uskutočnili v ruskom Jakutsku prvý svetový šampionát v mas wrestlingu pod hlavičkou Medzinárodnej federácie IMVF, ktorá bola založená v roku 2011. Dnes tento šport už poznajú v 33 krajinách. V relatívne krátkom časovom období tak získal mas wrestling uznanie po celom svete. 

Autor: (tom), Foto: Vladimír Výbošťok