Známa Banskobystričanka z Fortničky v Bábkovom divadle na Rázcestí!  

KULTÚRA
0 /

Prvá premiéra v divadelnej sezóne 2014/2015 bude v Bábkovom divadle na Rázcestí patriť dospelým. Divadlo sa dlhoročne venuje osudom a dielam významných slovenských osobností a na jeho javisku ožili napríklad aj Dominik Skutecký, Peter Karvaš, Hana Gregorová, Jozef Gregor-Tajovský, Elena Maróthy-Šoltésová.

Tentokrát sa v pripravovanej inscenácii T. V. RECEPTY dotkli života slovenskej spisovateľky a buditeľky Terézie Vansovej, rodenej Medveckej.  V predstavení môžu diváci a diváčky nahliadnuť do kuchyne vzťahov, zážitkov a myšlienok z rodiny Vansových z Fortničky, ale aj spoznať jej tvorbu, vypočuť si recepty a rady pre dobrú domácnosť…

Predlohou pre vznik knihohry boli diela – Terézia Vansová, Ján Vansa I, II, Pani Georgiadesová na cestách, Sirota Podhradských, Recepty prastarej matere a iné. Predstavenie vzniklo v rámci štúdia T.W.I.G.A. a okrem skúsených profesionálov a profesionálok ho vytvárajú taktiež študentky Vysokej školy múzických umení v Bratislave a Akadémie umení v Banskej Bystrici. Inscenácia má premiéru 15. 10. 2014, repríza sa uskutoční 29. 10. 2014, obe o 19:00 hod. v divadelnom Teátriu.

Inscenácia vznikla vďaka finančnej podpore Nadácie Tatra banky, v rámci programu Viac umenia. Za pomoc ďakujeme organizácii Aspekt a Literárnemu a hudobnému múzeu pri Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici.

Zdroj: BBDnR