Koleda ako dar v Stredoslovenskom múzeu

KULTÚRA
0 /

Prvá sviečka na adventnom venci sa rozhorí už túto nedeľu a Stredoslovenské múzeum si pre všetkých milovníkov Vianoc pripravilo výnimočné podujatie Koleda ako dar.

sobotu 8. 12. 201814:00, 15:00 a 16:00 hod. v Thurzovom dome vyčaruje SSM sviatočnú atmosféru spolu so šikovnými dievčatami a chlapcami z DFS Matičiarik.

Tohtoročnú Koledu ako dar obohatí aj etnologička Stredoslovenského múzea Mgr. Jana Koltonová, ktorá priblíži, aký význam zohrávali v živote našich starých či prastarých rodičov vianočné koledy a vinše. Nebude chýbať ani betlehemská hra a vystúpenia detí z Matičiariku.

„Koleda v kresťanskom zmysle slova je spojená s dobrou zvesťou o narodení Ježiška. Svetové koledy, známe aj zo susedných krajín, mali charakter poľnohospodársko -prosperitných kolied, duchovné koledy a koledy s náboženskými motívmi vznikli po prijatí kresťanstva. Koledy spievané v kostoloch sú zväčša umelé duchovné piesne,“

približuje tradíciu a pôvod kolied Jana Koltonová.

Koleda ako dar nadväzuje na tradíciu podujatí Vianoce s Matičiarikom, ktoré sa počas najkrajších sviatkov v roku konali v Thurzovom dome. Detský folklórny súbor Matičiarik netreba v Banskej Bystrici predstavovať. Vznikol v roku 1990 z iniciatívy PhDr. Zuzany Drugovej a PhDr. Eriky Mesíkovej a za 28 rokov svojho pôsobenia si vybudoval pevné miesto v kultúrnom dianí doma i v zahraničí.

„Krása slovenského folklóru spočíva v jeho pestrosti. S deťmi sa ale nerozprávame iba o rôznych tancoch a tanečných regiónoch. Práve spojenie pohybu so spevom, hudbou, či ľudovým herectvom bolo v pôvodnej ľudovej kultúre prirodzené. Aj keď sú to už väčšinou mestské deti, každý rok sa im snažíme čo najvernejšie priblížiť tú pravú atmosféru niekdajších zvykov,”

dodáva Matúš Druga, umelecký vedúci strednej zložky Matičiariku.

Malí aj veľkí, jednoducho všetci, ktorí sa tešia na magické vianočné sviatky, príďte si už budúcu sobotu do Thurzovho domu po koledu ako dar a spoločne si zaspievame aj Tichú noc!

 

Zdroj: Martina Saktorová, Foto: SSM