FOTO: Roztancované námestie v slnečnom meste

KULTÚRA
0 /

Banskobystrické kultúrne inštitúcie, ktoré sa venujúce tancu, si v piatok popoludní na Námestí SNP pripomenuli Medzinárodný deň tanca. Spoločné tanečné kreácie všetkých žánrov v podaní našich malých i veľkých umelcov ocenili Bystričania potleskom.

Piatkový program v Banskej Bystrici  vznikol pod vedením Divadla Štúdio tanca a v spolupráci tanečného odboru Základnej umeleckej školy Jána Cikkera, Univerzitného folklórneho súboru Mladosť, Folklórneho súboru Urpín, Súkromnej základnej školy 2 ruky fantázie, tanečného odboru Konzervatória Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici a tiež hostí z tanečného odboru Súkromného konzervatória Dezidera Kardoša v Topoľčanoch.

Tanečníci v bielom najskôr „obsadili“ ulice ústiace na Námestie SNP s rôznymi umeleckými kreáciami. Náhodných chodcov nimi vítali alebo odprevádzali z historického jadra mesta Potom vytvorili dlhú tanečnú reťaz. Tá obišla celé námestie, aby potom všetci tanečníci vďačným divákom predviedli svoje majstrovstvo.

Spoločný program bol oslavou tanca ako unikátneho druhu umenia, prejavu solidarity s Divadlom Štúdio tanca a poukázaním na základné princípy slobody umeleckého prejavu, porozumenia a lásky. Pod čerstvo postaveným májom to bol krásny vstup do mesiaca lásky.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová