festival zborového spevu Viliama Figuša – Bystrého v Banskej Bystrici  

KULTÚRA
0 /

V Banskej Bystrici sa 6. – 7. novembra uskutoční 35. festival zborového spevu Viliama Figuša – Bystrého. Z pôvodne regionálneho podujatia sa stalo jedno z najvýznamnejších na Slovensku.

Koncert slovenských speváckych zborov a hosťa

Tento rok sa predstaví spolu 11 slovenských speváckych zborov a jeden zahraničný, ktorý pochádza zo Srbska a je partnerským zborom domáceho Collegium Cantus. Počas dvoch dní si môžu milovníci zborového spevu zadarmo vypočuť dva festivalové koncerty.

Prvý z koncertov bude v piatok, 6. novembra o 18:30 hod. v Cikkerovej sieni historickej Radnice. Predstaví sa spevokol Štiavničan, domáci Hron, miešaný spevácky zbor Konzervatória J. L. Bellu a tiež hosťujúci Komorný zbor Viliama Figuša – Bystrého zo srbskej Padiny.

Súťaž v speve sakrálnej tvorby cirkevných a svetských speváckych zborov

V sobotu, 7. novembra o 10:30 hod. sa v priestoroch Katedrály sv. Františka uskutoční súťaž, do ktorej sa prihlásilo spolu osem zborov z Novej Bane, Krupiny, Pohronskej Polhory, Prešova, Očovej, Kremnice a z Banskej Bystrice. Naše mesto reprezentuje dievčenský spevácky zbor Konzervatória J. L. Bellu a miešaný spevácky zbor Collegium Cantus. Spevácke výkony bude hodnotiť štvorčlenná odborná porota, ktorá najlepším zborom udelí zlaté, strieborné a bronzové pásmo.

Galakoncert

Druhý z koncertov sa uskutoční v sobotu, 7. novembra o 18:30 hod. opäť v Cikkerovej sieni Radnice. V rámci Galakoncertu budú vyhlásené výsledky súťaže v speve sakrálnej tvorby cirkevných a svetských speváckych zborov.  Okrem víťaza súťaže a zahraničného zboru zo Srbska sa s hodinovým programom predstaví aj výnimočná vokálna skupina a cappella z Hradca Králové  Gentleman Singers.

Zdroj: mesto BB, Foto: ilust.