Zopár postrehov z banskobystrických ulíc a ciest, ktoré potešia

SPRÁVY
8 /

V Banskej Bystrici panuje toto leto čulý stavebný ruch, ktorý na týždeň vystrieda najväčšie medzinárodné multišportové podujatie na Slovensku – Európsky olympijský festival mládeže EYOF 2022. My sme si všimli štyri zaujímavé drobnosti, ktoré celkom potešia.

Komunitná záhrada na Fončorde

V rámci projektu revitalizácie vnútrobloku na Tulskej ulici vzniká komunitná záhrada, v ktorej si budú môcť obyvatelia okolitých bytoviek na Fončorde pestovať ovocie, zeleninu či bylinky.

„Už teraz sa najmä dámy v dôchodkovom veku chodia pravidelne pýtať pracovníkov stavebnej firmy, kedy si môžu už niečo nasadiť,“

hovorí s úsmevom primátor mesta Ján Nosko.

V tesnej blízkosti komunitnej záhradky je aj prívod vody na zavlažovanie napojený na retenčnú nádrž, do ktorej sa bude zachytávať dažďová voda z priľahlých spevnených plôch. Takýmto spôsobom sa bude dať využiť dažďová voda priamo v tejto lokalite a zbytočne neodtečie do kanalizácie.

„Vo vnútrobloku sme sa snažili vytvoriť nielen priestor pre malé deti a tínedžerov, ale aj pre staršiu generáciu a podporiť tak vzájomný sociálny kontakt všetkých vekových skupín,“

dodáva Nosko.

Ján Nosko

Ján Nosko

Rekonštrukcie sa dočkala aj Lazovná ulica

Rozsiahla rekonštrukcia komunikácií v meste pod Urpínom pokračuje. Dokončujú sa obnovené úseky ciest a chodníkov vo viacerých častiach mesta, čo poteší motoristov i chodcov.

V týchto dňoch finišujú práce aj na Lazovnej ulici. Okrem pokládky nových asfaltových povrchov sa vymenili všetky obrubníky a vyčistila kanalizácia. Pribudnú stojiská na kontajnery a parkovacie miesta.

„Čo je však najdôležitejšie, na ulici vznikne úplne nový dláždený chodník popri domoch, ktorý tam doteraz chýbal. Ten prepojí pešiu zónu na Lazovnej nielen s Bottovou ulicou, ale aj so Stoličkovou ulicou, kde sme minulý rok opravili schodisko,“

vysvetľuje viceprimátor Jakub Gajdošík.

Mimochodom, už ste niekedy išli po Stoličkovej ulici? Viete, kde sa nachádza? Po výstavbe komplexu Slovenka, bude práve tento peší ťah mimoriadne dôležitý, lebo bude spájať novovybudovanú zónu s touto časťou historického centra.

Zimný štadión sa premenil na gymnastickú halu a vynovené internáty na ubytovanie športovcov

Na banskobystrickom zimnom štadióne sa konajú  posledné testy zamerané na športovú gymnastiku, ktorá tu bude mať svoj stánok počas EYOF 2022.

Logistika okolo inštalácie gymnastického náradia na tomto športovisku patrila k najväčším výzvam pre organizátorov. Ľad a mantinely v oboch halách vystriedalo gymnastické náčinie, ktoré do nášho mesta priviezlo až sedem kamiónov.

„Som presvedčený, že po skončení posledného testu budeme môcť skonštatovať, že aj zimný štadión je na športové zápolenie 180 mladých gymnastov pripravený na sto percent,“

dodáva primátor Nosko.

Mimochodom vďaka organizácii medzinárodného multišportového podujatia EYOF v Banskej Bystrici sa podarilo získať aj dotáciu na obnovu internátu Strednej odbornej školy informačných technológií na Tajovského ulici. Najbližší týždeň budú v ňom ubytovaní športovci z celej Európy.

Od septembra si budú môcť nové priestory internátu užiť študenti školy, kde je členom rady školy viceprimátor Jakub Gajdošík, podľa ktorého môžu sledovať, ako vďaka šikovnému vedeniu a zamestnancom škola každým rokom napreduje.

Opravovaný most na R1 diaľničiari na dva týždne sprejazdnili

Národná diaľničná spoločnosť dočasne prerušila komplexnú opravu mosta na R1 v Banskej Bystrici. Vodiči tadiaľto prechádzajúci si už určite všimli, že doprava je tu opäť v plnej prevádzke,

Dôvodom je konanie EYOF od nedele 24. do soboty 30. júla s množstvom športovcov a návštevníkov, ktorí zavítajú do nášho mesta  Až do ukončenia multišportového podujatia bude doprava v uvedenom úseku bez obmedzení. NDS bude následne pokračovať s rekonštrukciou od posledného  júlového dňa.

Obnova pol kilometra dlhého a 20 metrov širokého mosta na rýchlostnej ceste R1 v km 162,50 -c 163,00 bola spustená ešte v marci 2022. Doteraz bol opravený pravý jazdný pás. Po EYOF sa bude na prelome júla a augusta opravovať ľavý jazdný pás.

Počas tejto etapy rekonštrukcie sa ľavá strana mosta úplne uzavrie až do konca októbra. Doprava bude presmerovaná do protismerného pruhu.

Zdroj: (tom) a FB , Foto: mesto BB, NDS a ilustračné