V Banskej Bystrici protestovali odborári: Práva, ktoré máme, si zobrať nedáme!

SPRÁVY
1 /

V súvislosti s udalosťami posledných týždňov KOZ SR s podporou odborových zväzov organizuje protestné pochody vo viacerých mestách Slovenska. Minulý týždeň sa pochody konali v Košiciach a Prešove, tento týždeň sa stretávajú odborári  v Banskej Bystrici a Žiline, budúci týždeň v Trenčíne a Trnave.

V utorok  pokračoval protestný pochod pod heslom  názvom „Práva, ktoré máme, si zobrať nedáme“ v Banskej Bystrici na Námestí SNP. Dôvodom protestov  sú navrhované legislatívne zámery vlády SR, za ktorými vidia odbory najmä snahu o znižovanie mzdových a sociálnych štandardov pracujúcich.

Vychádzajúc z formulovaných návrhov vlády možno predpokladať skôr negatívny zásah do postavenia a práv zamestnancov. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak navrhol a následne vláda SR a NR SR v prvom čítaní schválila zmenu zákona o minimálnej mzde vrátane nedodržania automatu, zníženie príplatkov, minimálnych mzdových nárokov, 13.dôchodkov.

Plánuje sa zrušenie stropu dôchodkového veku, či výhod 13. a 14. platu, zmena zákona o tripartite, či Zákonníka práce v otázke reprezentatívnosti odborov. Protestnými pochodmi chce KOZ SR upozorniť vládu, že všetci pracujúci si zaslúžia rešpekt.

Prezident KOZ SR  Marián Magdoško vyzval predsedu vlády SR Igora Matoviča, aby sa stal gestorom obnovenia sociálneho zmieru a zamedzil ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny nezmyselne trestať odbory za obhajobu ústavného práva zamestnancov na primeranú mzdu.

„Naša vláda hľadá úsporu na strane zamestnancov. Preto chceme protestami dať najavo náš nesúhlas so snahou a konaním vlády, ktorými sa snaží o znižovanie mzdových a sociálnych štandardov pracujúcich,“

uviedol Magdoško.

KOZ SR v jej aktivitách opäť podporili aj českí, poľskí a maďarskí odborári:

„Nemôžeme len v tichosti sledovať takéto nepriateľské zaobchádzanie s odbormi a vyzývame slovenské orgány, aby znovu obnovili skutočný sociálny dialóg so sociálnymi partnermi a aby stiahli iniciatívy namierené proti zamestnancom a proti odborom.“

Ďalšou zmenou má byť poskytovanie príspevku na stravovanie. Zamestnanci by mali mať možnosť vybrať si medzi gastrolístkami a finančnou hotovosťou, ak zamestnávateľ nezabezpečí stravu inak. Proti tomuto návrhu sa stavajú odborári, zamestnanci, ale aj zamestnávatelia, pre ktorých by to znamenalo zvýšenú administratívu až chaos.

Autor: (dem), Foto: KOZ SR a SITA Peter Rusko