Už aj Kotlebova manželka pracuje pre VÚCkarsku firmu. Belička odišiel.

SPRÁVY
12 /

Ako je všeobecne známe, po nástupe súčasného predsedu BBSK Mariana Kotlebu sa na jeho úrade a v Banskobystrickej regionálnej správe ciest a.s.(BBRSC a.s.) postupne udialo a stále deje viacero neštandardných personálnych zmien. Do vedúcich riadiacich funkcií alebo na referentské miesta sa dostávajú bez výberových konaní zväčša členovia ĽSNS alebo príbuzní.

Informáciu o tom, že v krajskej firme pracuje ďalší rodinný príslušník banskobystrického župana, nám potvrdilo oddelenie styku s verejnosťou a protokolu Úradu BBSK:

„Dňa 16. 2. 2015 nastúpila Frederika Kotlebová rod. Pospíšilová do zamestnaneckého pomeru v BBRSC a.s. na post referenta pre oznamovanie protispoločenskej činnosti.“

19-ročná Frederika Kotlebová (Pospíšilová), s ktorou sa vlani v lete oženil predseda BBSK Marian Kotleba, nedávno skončila strednú pedagogickú školu s maturitou.

Na druhej strane od Kotlebu odišiel jeho dlhoročný priateľ a stranícky kolega Miroslav Belička, ktorý na Úrade BBSK dal výpoveď. Už začiatkom decembra 2014 skončil v predstavenstve BBRSC a.s., od 1.januára 2015 ho vo funkcii krajského hovorcu vystriedal Vladimír Gürtler, predseda strany 7 statočných z Košíc. Beličkovo meno aktuálne už nefiguruje ani na oddelení styku s verejnosťou a protokolu, kde je novým vedúcim Michal Albert.

Na Úrade BBSK pracuje aj Marek Kotleba ako odborný referent pre vnútornú prevádzku. Ďalší brat predsedu kraja Martin Kotleba, ktorý vlani neúspešne kandidoval za ĽSNS do europarlamentu,  je zasa finančným riaditeľom pre investície a majetok na BBRSC a.s.

Ľudová strana Naše Slovensko kompletne ovláda predstavenstvo a má väčšinu aj v dozornej rade BBRSC a.s. (jediným jej členom nestraníkom zo zákona je zástupca zamestnancov Jozef Forgáč). Generálnym riaditeľom tejto krajskej firmy je Ing. Peter Kováč, ktorý je zároveň nitrianskym krajským šéfom ĽSNS.

Predsedom predstavenstva BBRSC a.s. je  Mgr. Rastislav Schlosár (zároveň vedúci oddelenia verejného obstarávania na Úrade BBSK a krajský predseda ĽSNS Bratislava), podpredsedom Ing. Martin Beluský (zároveň riaditeľ Úradu BBSK  a predseda ĽSNS) a členom predstavenstva po Beličkovi sa stal Ing. Vladimír Klein, ktorý v roku 2013 neúspešne kandidoval za ĽSNS na predsedu Prešovského samosprávneho kraja.

Predsedom dozornej rady BBRSC a.s. je učiteľ z Rimavskej Soboty Mgr. Stanislav Mizík (krajský predseda ĽSNS Banská Bystrica), členmi sú skladník Rastislav Kysel (ĽSNS v Žiari nad Hronom) a spomínaný zástupca zamestnancov Jozef Forgáč.

V súvislosti s personálnymi výmenami u  krajskými cestárov vlani zaujal nový referent  odboru vnútornej kontroly Róbert Martinák z Lučenca, obdivovateľ zbraní a lídra ĽSNS, ktorý mal predtým viackrát problémy so zákonom, kvôli čomu musel napokon odísť aj z BBRSC. Známy je aj prípad fyzického napadnutia roznášača jedál z reštaurácie, ktorého sa dopustil sám generálny riaditeľ tejto krajskej firmy kvôli parkovaniu na jeho mieste pred firemnou budovou.

Onedlho sa budú krajskí poslanci zaoberať výsledkami hospodárením BBSK i BBRSC a.s za minulý rok, takže k pomerom v týchto inštitúciách sa vrátime aj z ekonomického hľadiska.

Autor: (tom), Foto: ilust.