Sulíkovci po upozornení vyškrtli z kandidátky Bystričana od Kotlebu

SPRÁVY
48 /

V nedeľu do polnoci odovzdalo 23 politických strán (HZDS nezaplatilo peňažnú kauciu) svoje kandidátky do budúcoročných marcových parlamentných volieb a už sa v nich škrtá. Ako prvej sa to prihodilo Sulíkovej SaS, ktorá stiahla zo 140.miesta Bystričana Michala Alberta.

Stalo sa tak po upozornení portálu Aktuality.sk, že ide o Kotlebovho človeka, ktorý pracoval na Úrade BBSK vo funkcii odborného referenta pre styk s verejnosťou, neskôr aj ako zástupca riaditeľa tohto úradu.

Okrem toho bol PhDr. Michal Albert, PhD. šéfredaktorom mesačníka Náš kraj, ktorý sa vyznačoval extrémistickým obsahom a vzývaním vojnového Slovenského štátu – v duchu ideológie župana a vodcu ĽSNS Mariana Kotlebu. Vydávanie tejto tlačoviny z peňazí daňových poplatníkov kraja zastavili poslanci BBSK. Teraz pre zmenu vychádza občasník Bystrický kraj s podobným obsahom…

Tento bývalý novinár mal po nástupe do úradu aj menšiu nehodu so služobným VW Touareg, na ktorom vozili župana. Ako sa neskôr ukázalo, mal vtedy pomerne čerstvé referenčné skúšky na vedenie služobného auta. Na tlačových besedách alebo cestách župana po kraji Albert svojho šéfa fotografoval a natáčal na kameru.

Bystričania ho poznajú aj ako spisovateľa pod pseudonymom Toronto Nara, čo symbolizuje jeho lásku k hokeju v Toronte a obdiv k pozitívnym hodnotám Japonska. Píše romány s japonskou tematikou. Po meste často brázdila jeho červená Mazda Demio s reklamou na novú knihu, aj s japonskou vlajkou.

Michal Albert sa snažil vstúpiť do politiky už v roku 2010, keď neúspešne kandidoval do banskobystrického mestského zastupiteľstva za kresťanských demokratov. Teraz to chcel skúsiť na kandidátke liberálov z SaS do NR SR, ale opäť sa mu to nepodarí. Sulíkovci sa ho po novinárskych otázkach v súvislosti s vydávaním extrémistickej tlačoviny „Náš kraj“ rozhodli stiahnuť zo 140.miesta svojej kandidátky.

K jeho nominácii vraj došlo na základe technickej chyby. Hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková k tomu uviedla:

„Tieto skutočnosti z pohľadu strany SaS považujeme za diskvalifikujúci faktor a nič na tom nemení ani relatívne nízky vek pána Alberta a ani to, že v roku 2010 kandidoval do mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici za koalíciu KDH, Most-Híd,“

Podľa Svrčekovej Bystričan Michal Albert pri zostavovaní kandidátky liberálov o sebe uviedol len to, že je spisovateľom a nie aj bývalým šéfredaktorom župného mesačníka Náš kraj, ktorý nekriticky glorifikoval režim pod vedením prezidenta Jozefa Tisa…

Autor: (tom), Foto: Ilust.