Statočný otec zachránil v lese dve deti pred útokom medvedice

SPRÁVY
8 /

V Hrochoti mohlo dôjsť počas víkendu k tragédii. Veterinár sa vybral s dvomi deťmi  -trojročným synom a a 12-ročnou dcérou do lesa na hríby a cestu im skrížila medvedica .

Hubárska sezóna je v plnom prúde, takže v lesoch okolo Banskej Bystrice je rušno. Otec Ján o dramatickom rodinnom hľadaní húb pre TV JOJ povedal:

„Útok bol náhly bez zjavného varovania. Medveď sa zrazu ocitol medzi deťmi a mnou. Zakričal som, otočila sa, prehodili sme sa s medvedicou cez stromčeky.“

Statočný otec týmto odvážnym činom odvrátil pozornosť medvedice, aby nezaútočila na jeho deti. S krikom sa vrhol na divé zviera. Nasledoval zápas, pričom sa mužovi podarilo vytiahnuť nôž, ktorý mal pri sebe. Medvedicu pichol medzi nos a tlamu. Tá zrazu odskočila a začala sa krútiť. Medzitým však obe deti utekali k autu.

Až keď bolo po všetkom a medvedica utiekla do lesa, si Ján všimol, že má poranené obe nohy. Napriek tomu sám odšoféroval auto až do nemocnice.

„Bol to adrenalín. Zistil som, čo sa stalo, až keď som si dal dole nohavice,“

dodal statočný otec. Z jeho strany nešlo o prvý stret s medveďom, ale nikdy to nebolo takto bezprostredne.

Miestni lesníci potvrdili, že v tomto priestore monitorovali medvedicu so štyrmi mladými, preto sa nedá vylúčiť, že to bola práve ona.  Pokiaľ by sa odvážnemu otcovi nebolo podarilo odvrátiť jej pozornosť od oboch detí, bola by zrejme zaútočila na ne.

Aj tento prípad potvrdzuje, že v lese nie sme nikdy sami. Mali by sme rešpektovať a zároveň dávať pozor na to, že tu žijú aj zvieratá, v našich končinách aj medvede. Preto aj pri zbieraní húb nielen v Hrochotskej doline nie je opatrnosti nikdy nazvyš.

Zdroj: noviny.sk