Spoločne v EÚ: Slovensko – holandská perspektíva

SPRÁVY
0 /

V dňoch 12. – 14. marca 2019 v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach pri príležitosti výročia 25 rokov bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskou republikou a Holandským kráľovstvom  ako aj nadchádzajúcich volieb do Európskeho Parlamentu usporiada Holandské veľvyslanectvo rad seminárov.

Na troch slovenských univerzitách to budú semináre pod názvom „Spoločne v EÚ: Slovensko – holandská perspektíva“. Prvé zo série podujatí, na ktorých vystúpia celkovo štyri osobnosti z oboch krajín, sa uskutoční v utorok  12. marca na Paneurópskej Vysokej Škole v Bratislave.

fpvamv umb

V stredu 13. marca 2019 od 9:00 – 13:00 hod. bude nasledovať stretnutie so študentmi v Banskej Bystrici – aula Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov na Univerzite Mateja Bela.  Záverečný seminár sa bude konať vo štvrtok 14. marca v Košiciach na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika.

Cor van der Kwast

„Cieľom iniciatívy, ktorej úlohou bude nahliadnuť nielen do minulosti, ale aj do budúcna je zvýšenie povedomia o Európskej únii, jej úlohách a vplyve na každodenný život bežného občana členského štátu,“

hovorí Dana Straková z marketingu UMB.

Okrem bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskou republikou a Holandským kráľovstvom tak bude dôraz kladený predovšetkým na postavenie oboch krajín v EÚ, dôsledky členstva v Únií či možností prehĺbenia spolupráce. Súčasťou podujatí bude otvorenie seminára holandským veľvyslancom Henk Corom van der Kwastom spolu so zástupcami univerzít pričom svoj pohľad na vybrané otázky následne poskytnú štyri osobnosti.

Jaap de Zwaan

Hlavnými hosťami a rečníkmi budú Jaap de Zwaan, profesor európskeho práva na Erasmus University Rotterdam a bývalý riaditeľ Holandského inštitútu Clingendael, Duco Hellema, profesor histórie na University Utrecht, Vladimír Bilčík, riaditeľ EÚ programu v SFPA, v súčasnosti kandidát na poslanca Európskeho parlamentu a Elena Kohútiková, bývalá viceguvernérka Národnej banky Slovenska.

Elena Kohútiková

Do projektu sa postupne zapojí približne 400 študentov zo siedmich univerzít a troch slovenských regiónov. Okrem hostiteľských vysokých škôl iniciatívu podporili aj Univerzita Komenského, Ekonomická univerzita v Bratislave, Technická univerzita v Košiciach a Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

plagat umb

Zdroj: Dana Straková, Foto: ilustračné