SAD Zvolen: Posledné večerné spoje MHD č. 26 a 28 vás zavezú až po Rudohorskú dolnú

SPRÁVY
0 /

Zvolenský dopravca, ktorý prevádzkuje banskobystrickú MHD, odpovedal na otázky Bystricovín a reagoval na našu poznámku o posledných večerných autobusových spojoch do Sásovej. Ide o linky č. 26 a 28, ktoré oficiálne končili na začiatku sídliska, konkrétne na zastávke Pod Bánošom. Od piatkového večera je všetko inak.

Posledné večerné autobusy č. 26 a 28 stále jazdia cez Tatranskú aj Rudohorskú ulicu, ale cestujúci museli vystúpiť na zastávke Pod Bánošom. Do Sásovej sa prakticky vôbec nedostali. Mohla za to takzvaná virtuálna konečná zastávka, ktorú si SAD Zvolen v rámci prevádzkovania MHD Banská Bystrica vymyslel pred niekoľkými rokmi práve na tejto spomínanej zastávke Pod Bánošom.

Zastávka Pod Bánošom sa nachádza pri Strednej odbornej škole Pod Bánošom, čiže na úplne samom začiatku Sásovej v smere od Kynceľovej, pri čerpacej stanici Oktan. Hoci autobus pokračoval na ďalšie zastávky, konkrétne Starohorská rázcestie, Tatranská, Rudohorská horná a dolná, pri posledných večerných spojoch to bola od zastávky Pod Bánošom vedená ako služobná jazda. A záležalo iba od rozhodnutia daného vodiča a jeho ľudskosti, či cestujúcich ponechal v autobuse, alebo ich na ´drzovku´ vyhodil a pokračoval s autobusom na Tatranskú sám bez nich, respektíve iba s vodičmi MHD, ktorých viezol z práce domov (nastúpia vždy pri závode pred rázcestím Kynceľová).

Bystricoviny na daný problém upozornili pred týždňom v nedeľu druhého februára po negatívnom zážitku zo soboty prvého februára, kedy vodič posledného večerného spoja č.26 trval na zastávke Pod Bánošom, že oznam hlásateľky o konečnej zastávke je pravdivý, hoci na iných spojoch počas celého dňa tomu tak nie je. Vyšiel zo svojho sedadla medzi cestujúcich a do slova a do písmena ich aj z autobusu vyhodil s oznamom, že tu spoj končí. Nepomohli protesty, že ide o virtuálnu konečnú zastávku, že tak či onak ide na Tatranskú a ďalej cez Rudohorskú. Drzo a arogantne trval na svojom rozhodnutí. Takýto počin sa však už nezopakuje.

„Na základe podnetov cestujúcich bola podaná na Mesto Banská Bystrica žiadosť o zmenu cestovného poriadku k 23. februáru 2020, avšak už od dnešného dňa (t. j. piatok 7. februára, pozn. red.) bude platiť pre všetkých vodičov posledných večerných spojov na linkách 26 a 28 (s konečnou zastávkou „Starohorská pod Bánošom“) pravidlo rozvozu cestujúcich až po zastávku „Rudohorská dolná,“

– uvádza sa v oficiálnom stanovisku predstavenstva spoločnosti Slovenská autobusová doprava Zvolen, a.s., ktoré bolo adresované redakcii Bystrivcovín. Zároveň nám bolo aj zodpovedané, prečo hlásateľka z reproduktorov autobusov oznamuje na zastávke Pod Bánošom, že ide o konečnú zastávku:

Posledné spoje liniek MHD v Banskej Bystrici 26 a 28 majú konečnú zástavku „Starohorská pod Bánošom“ na základe Tarifnej výnimky, uvedenej na stránke https://web.sadzv.sk/old/pages/mhd_bb_20/pdf/Oznam_100512_1.pdf . Bolo zaužívané, že vodiči, napriek ukončeniu spoja na uvedenej zástavke, rozviezli cestujúcich až po zástavku „Rudohorská dolná.“

Zaužívané pravidlo sa tak mení na oficiálne a zakomponuje sa aj do cestovného poriadku. Bystricoviny veria, že spomínaný vodič zo soboty prvého februára na linke č. 26 už nebude mať dôvod správať sa drzo a arogantne a vyhadzovať ľudí z autobusu na spomínanej zastávke Pod Bánošom. Tí totiž museli v daždi kráčať pešo domov, niektorí až na Karpatskú, iní na Tatranskú, ďalší na Javornícku či Magurskú, teda naprieč celou Sásovou, a to iba kvôli takzvanej virtuálnej konečnej zastávke, ktorá nemala pri posledných večerných spojoch žiadne opodstatnenie.

„Cestujúcej verejnosti sa ospravedlňujeme za nejasnosti pri spomenutej Tarifnej výnimke a od tejto chvíle bola uskutočnená náprava, aby bolo cestovanie na linkách 26 a 28 pre verejnosť čo najpohodlnejšie,“

dodáva vo svojom oficiálnom stanovisku SAD Zvolen.

Bystricoviny veria, že v autobusoch MHD pri spojoch č. 26 a č. 28 na zastávke Pod Bánošom nebudeme počuť z úst hlásateľky oznam o konečnej zastávke. Ten zmätie najmä ľudí, ktorí týmto spojom necestujú pravidelne a neprečítali si ani tento článok.

Platí teda, že všetky spoje liniek 26 a 28 premávajú v smere z mesta do Sásovej nielen po zastávku Pod Bánošom (bez ohľadu na to či sa na tejto zastávke linka mení z 26 na 28 alebo naopak, resp. sa vôbec nemení), ale aj ďalej cez Starohorskú rázcestie, Tatranskú, Rudohorskú hornú až po Rudohorskú dolnú.

Autor: (job), Foto: ilustračné, imhd.sk