Po ničivom júlovom požiari v Telgárte žijú v novembri ľudia v stanoch, čaká sa na elektrické pripojenie unimobuniek

SPRÁVY
1 /

Na Telgárte už stoja unimobunky, ktoré poskytnú dočasný domov stovke ľudí, ktorí prišli o svoje bývanie počas júlového ničivého požiaru. Na svoje miesto sa po uvoľnení peňazí dostali rekordne rýchlo, napriek tomu to však nie je dokončené dielo.

Unimobunkám chýba elektrické pripojenie

Unimobunky tu síce stoja, no sú prázdne. Pretože napriek tomu, že o povolenie na pripojenie na elektrickú energiu požiadal Banskobystrický samosprávny kraj už pred týždňami, hoci niekoľko desiatok ľudí z Úradu BBSK, Úradu vlády a Splnomocnenca pre rómske komunity, z Okresného úradu v Brezne či z firmy MCD robilo možné aj nemožné, aby miestni mohli do zimy bývať dôstojnejšie a v teple, napriek tomuto všetkému Stredoslovenská distribučná doposiaľ nebola schopná vydať povolenie na takéto pripojenie.

„Po mnohonásobných urgenciách sme minulý piatok dostali informáciu, že žiadosť treba podať znova. Pretože v nej boli uvedené kilowatthodiny a nie ampéry. Pretože hoci žiadame o rovnaký objem elektriny, merná jednotka je to, čo robí podľa byrokratov na SSD rozdiel medzi tým, či je potrebné postaviť novú trafostanicu alebo je možné napojiť sa z existujúcej,“

povedal tento týždeň v Telgárte nahnevaný predseda BBSK Ondrej Lunter a  dodal:

„Apelujem preto ešte raz na kompetentných a prosím – neklaďte byrokratické prekážky v mimoriadnej situácii ako je táto. Nejde o nič menej ako o zdravie a životy ľudí, ktorí žijú už štyri mesiace v podmienkach, v akých by len málokto z nás dokázal fungovať.“

Ondrej Lunter

Ondrej Lunter

Stredoslovenská distribučná tvrdí, že situácia by mohla byť vyriešená do dvoch týždňov. Jej hovorca  Miroslav Gejdoš poznamenal:

Musíme pristúpiť k výmene trafa. To si vyžiada niekoľko dní. Aj podľa zákona musíme vyrozumieť odberateľov, že bude odstávka elektriny.“

Ničivý júlový požiar v osade

Ako je známe, v rómskej osade Telgártu došlo v noci z 19. na 20. júla 2023 k veľkému požiaru. Pri ňom prišla o život jedna osoba a plamene zničili viac ako polovicu tunajších drevených chatrčí. O strechu nad hlavou prišlo vyše stovky ľudí.

Situácia v Telgárte bola dlho nedoriešená. Od ničivého júlového požiaru sa obec márne spoliehala na pomoc štátu. Unimobunkového systému, ktorý štátu darovala Európska komisia počas ukrajinskej imigračnej vlny, sa v dedine dočkali len nedávno. Ľudia postihnutí požiarom žili týždne len v stanoch a postupne sa ochladzovalo najmä v noci.

Júlový požiar

Júlový požiar

„Reálne hrozilo, že 102 ľudí skončí v sále kultúrneho domu s rozmermi 15 x 20 metrov. Bola to hrozivá predstava. Toalety tam síce sú, ale sprchy chýbajú. V tých rodinách je 60 detí. Netuším, ako by tam fungovali. Na prestavbu objektu obec nemá peniaze. Nebyť snahy banskobystrickej župy, tak sme stratení. Sme im veľmi vďační. Nebyť ich, tak tí ľudia nemajú čo jesť a ani si čo obliecť. Čo sa týka bývalej vlády a jej rezortov, všetko zostalo len v rovine sľubov, čo je smutné,“

uviedol starosta Telgártu Jozef Štajer.

Župan so starostom

Župan so starostom

Napokon na  obecnom pozemku predsa len pribudlo vyše 20 unimobuniek z peňazí schválených ešte bývalou úradníckou vládou. Je však smutné, že  poverený premiér sa neprišiel pozrieť na tvár miesta, aby pomohol obci a kraju riešiť neúnosnú situáciu miestnych rómskych rodín po ničivom požiari.

Premiér Ľudovít Ódor sa zachoval rovnako aj po zemetrasení na východe Slovenska, kde museli prísť ľuďom na pomoc s obnovou poškodených domov až predstavitelia novej vlády Roberta Fica.

V Telgárte ide o vyše sto ľudí, z toho je 60 detí. Je to dočasné riešenie ubytovania v unimobunkách. Za ten čas musí samospráva vymyslieť trvalé ubytovanie požiarom postihnutých ľudí. Tým by podľa župana Luntera mala byť svojpomocná výstavba:

 

„Nikto nič nedostane zadarmo, ale cez mikrogranty budú vytvorené pôžičkové schémy, obyvatelia si budú môcť požičať na nákup materiálu.“

Zatiaľ sa čaká na elektrické pripojenie unimobuniek, čo by nemalo trvať zbytočne dlho, lebo prichádza zima…

Autor: (tom), Foto: BBSK a ilustračné