Peter Pellegrini v Banskej Bystrici: So stranou volíme aj premiéra

SPRÁVY
3 /

V piatok popoludní sa v kinosále Múzea SNP v Banskej Bystrici stretol premiér a volebný líder najsilnejšej parlamentnej strany SMER-SD Peter Pellegrini so svojimi spolukandidátmi, členmi a priaznivcami strany v prítomnosti novinárov.

Pred finále volebnej kampane Peter Pellegrini urobil zásadné politické vyhlásenie, z ktorého sme vybrali podstatné časti:

Som rád, že sa stretávame v srdci Slovenska a symbolicky v priestoroch Múzeu SNP považujem za jasnú a priamu odpoveď všetkým tým, ktorí vytvárajú rôzne obrazy o tom, s kým SMER-SD môže alebo nemôže vytvoriť povolebnú koalíciu. Sociálni demokrati nikdy nemôžu spolupracovať s niekým, kto spochybňuje Slovenské národné povstanie a holokaust, kto znevažuje  obete zavraždených mužov, žien a detí počas II. svetovej vojny.

Chcem, aby jasne zaznelo pre celé Slovensko, že nikdy nebudeme sedieť za jedným rokovacím stolom s predstaviteľmi strán, ktorí otvorene alebo skryte naznačujú, že by chceli akýmkoľvek spôsobom obmedziť  alebo dokonca zrušiť sociálne opatrenia, ktoré sme dlhé roky pripravovali pre slovenskú spoločnosť v rámci budovania základných pilierov sociálneho štátu. Preto  je pre nás kľúčové, aby všetky zostali v platnosti.

Jedná sa o vlaky zadarmo pre seniorov a študentov, príplatky na obedy pre deti v MŠ a ZŠ,  príspevok 100 eur na každého prváčka pri nástupe do školy, zastropovanie odchodu do dôchodku, naviazanie minimálnej mzdy na 60 percent priemernej mzdy zárobku, zvýšený rodičovský príspevok alebo iné významnejšie sociálne opatrenie, ktoré Smer pripravil a zaviedol do praxe.

Dôležité je, aby sme spolupracovali s tými, ktorí nám pomôžu v prípadnej vládnej koalícii presadiť to, čo sme ľuďom sľúbili a čo sú naše priority – trinásty dôchodok pre našich seniorov vo  výške priemerného dôchodku v národnom hospodárstve, výrazné jednorazové príspevky vo výške niekoľko stovák eur na dieťa  vo forme 13. rodinného prídavku  a zároveň budú súhlasiť s naším možno na pohľad aj kontroverzným  opatrením vedúcim k tomu, aby o niekoľko rokov mal v našich vynovených nemocniciach s modernými prístrojmi kto pracovať – aby sme mali dostatok lekárov a zdravotníckeho personálu.

Toto sú naše mantinely, v ktorých sa chceme pohybovať.  my nerozprávame od  rána do večera, ako a s kým sa chceme silou mocou uchopiť vlády. Povedal som to viackrát a poviem to znovu: SMER mal možnosť vládnuť na Slovensku v troch vládach a urobili sme obrovský kus práce, aby sa kvalita života ľudí  neustále zlepšovala.

Ale urobili sme aj niekoľko chýb. Boli to zlyhania jednotlivcov, s ktorými sme sa vysporiadali a dnes nie sú ani na kandidátke našej strane do volieb. Vyprosím si však a nedovolím, aby sa niekto nejakým spôsobom vŕšil na Smere, aby urážal viac ako 15 tisíc poctivých členov našej strany a státisíce našich voličov.

Zároveň musíme odmietnuť jeden ďalší fenomén, keď sa tu niekto snaží navodiť negatívnu atmosféru voči nám za veci, ktoré stali niekoľko rokov dozadu. Hovorím to úprimne a vážne – Slovensko sa mení, je iné, než ako bolo v roku 2008 či 2011 a či sa to niekomu páči alebo nie, Slovensko sa posunulo ďalej. Je iné aj ako bolo v roku 2018.

Prijali sme viacero dôležitých opatrení, aby sa tu nemohli diať také negatívne veci ako v minulosti, aby sme sa ich vyvarovali. Za posledné dva roky sme  urobili kus dobrej práce, patríme medzi 25 najbezpečnejších krajín na svete a chcem, aby Slovensko takou krajinou aj zostalo, chceme pokračovať v zodpovedných zmenách.

Žiaľ zdá sa, že umenie politického marketingu so zaujatím voličov je viac, ako skúsenosť a odbornosť. Sme svedkami postupného prieniku veľkého amaterizmu do verejných funkcií, Badáme to na niektorých mestských úradoch, kde sa vďaka parádnej kampani dostali k moci noví ľudia, ale výsledky ich práce sú žalostné. Rovnaké skúsenosti máme aj na niektorých župách s ich novými vedeniami. Podobní ľudia sa marketingovo snažia cez parlamentné voľby dostať do vedenia štátu.

Treba si uvedomiť, že voľbou politickej strany volíte zároveň  jej lídra na pozíciu predsedu vlády a to je vážna vec. Tieto voľby sú aj o tom, kto bude stáť na čele vlády SR po 29. februári 2020. Ja tu dnes stojím pred vami ako líder politickej strany SMER-SD a chcem sa uchádzať o premiérske kreslo v prípade, že naša strana bude súčasťou vládnej koalície a mohla by obsadiť takýto post.

Ja tu dnes nestojím pred vami ako človek podozrivý z daňových podvodov, ani ako človek prednášajúci mladým ľuďom o užívaní drog alebo ako človek schopný kvôli vlastnému sebectvu povaliť koaličnú vládu či človek, ktorý sa od rána do večera hrabe v špinavostiach z minulosti a účelovo ich vyťahuje na verejnosť, pričom teatrálne uráža svojich politických súperov.

Ja tu dnes stojím ako človek, ktorý má reálnu skúsenosť z rôznych vysokých štátnych pozícií a vie, čo je to stáť na čele vlády SR. Ako človek, ktorý je 24 hodín denne a sedem dní v týždni zodpovedný za to, čo sa deje v tejto krajine, ktorý pracuje od rána do večera a snaží sa riešiť problémy ľudí, regiónov a celého štátu. Takto zodpovedne budeme vo vláde  pracovať do poslednej chvíle nášho mandátu a odvádzať si čo najlepšie robotu, za ktorú nás platia občania.

Nech si naši politickí odporcovia  a niektoré médiá hovoria čo chcú, na Slovensku nastala zmena a je dôležité, aby aj tá ďalšia zmena, ktorú Slovensko potrebuje, pretože čelíme významným fenoménom, ako je starnutie obyvateľstva, zmena klím, digitálna revolúcia so zmenami na trhu práce. Na toto všetko sa musí Slovensko pripraviť.

Musí to byť zodpovedná zmena a mali by nás ňou previesť skúsení ľudia s potrebnými schopnosťami a odbornosťou. Prvoradým cieľom nemôže byť boj o moc a skladanie koalícií, ale riešenie každodenných problémov občanov Slovenskej republiky. Som vďačný ľuďom za dôveru a som pripravený pracovať pre nich aj naďalej. Namiesto cirkusantstva a kriminalizácie politiky ponúkam zodpovednú zmenu, dlhodobú víziu pre Slovensko, stabilitu a ďalšie rozvíjanie sociálneho štátu,“

ukončil svoje vyhlásenie Peter Pellegrini.

Autor: (tom), Foto: redakčné, Peter Rusko a ilustračné