Pavol Čekan: Útok Matoviča na ŠÚKL a SAV je niečo nehorázne

SPRÁVY
12 /

Piatkový útok ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) po návrate z Moskvy a pred cestou do Budapešti na Štátny ústav pre kontrolu liečiv spolu s Biomedicínskym centrom Slovenskej akadémie vied kvôli posudzovaniu vakcíny Sputnik V nezostal bez odozvy.

Reakcie slovenských vedcov

Dnes už bývalý slovenský premiér Igor Matovič, ktorý podpísal so šéfom ruského fondu pre priame investície CEO Russian Direct Investment Fund Kirillom Dmitrievom utajenú zmluvu o dodávke 2 miliónov kusov vakcín Sputnik V, sa po dovezení prvých 200 tisíc vakcín 1. marca 2021 do Košíc začal zaujímať o ich využitie až teraz vo funkcii ministra financií, keď Rusi v súvislosti s predlžovaním času ich testovania a nejasnosťami v dokumentácii na slovenskej strane vypovedali zmluvu so žiadosťou o vrátenie dodávky so sankciami. 

Matovič sa postavil na stranu Rusov proti slovenským vedcom a dohodol sa s Maďarmi, že laboratórne posúdenie vykonajú oni. Nechýbali nadávky do idiotov smerované do radov našich vedcov, ktorí si robili len svoju prácu, ale stali sa terčom  útoku ministra financií, ktorí je zvyknutý zvaľovať vinu za zbabrané veci na niekoho iného.

Pavol Čekan

Pavol Čekan

Biochemik Pavol Čekan reagoval slovami:

„Dnešný „útok“ Igora Matoviča na ŠÚKL a BMC SAV kvôli Sputniku V je niečo nehorázne. Plne stojím za kolegami, odborníkmi a vedcami z týchto inštitúcií. Navyše keď to, že ŠUKL zveril validáciu tejto vakcíny BMC SAV, je klamstvo. Veď predsa skúšky Sputnika V robilo BMC SAV na základe písomnej žiadosti bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího!

Samozrejme, že všetci sme za to, aby sme mali na Slovensku čo najviac vakcín. A aj tých ruských, keď sa ľudia chcú očkovať v rámci klinickej štúdie, resp. experimentálnej vakcinácie. Ale tieto úbohé útoky na odborníkov, vedcov a nezávislé inštitúcie, ktoré musia dbať o bezpečnosť liekov a vakcín, aby chránili naše zdravie a životy, musia navždy skončiť!

Toto je naozaj veľmi vážna situácia pre budúcnosť vedy a vedcov na Slovensku. Takto vyháňame tých najlepších do zahraničia, kde vedci budú mať ten potrebný kľud, finančné zázemie, dôstojný život, spoločenské postavenie a kredit pre svoju dôležitú prácu. A nám zostanú len oči pre plač a holé ruky pre manuálnu prácu.

Prosím, postavme sa dnes za všetkých slovenských vedcov a odborníkov. Už naozaj stačilo! Toto je dnes pieseň pre slovenských vedcov a odborníkov.“

 

K Čekanovi sa pripojil matematik Richard Kollár:

„Každým dňom zase prebúravame nové dno. Chápem, že voličský rybník v istej časti politického spektra je veľký, ale kto by volil Harabina či Danka do parlamentu? Kto by ho chcel mať na stoličke ministra financií?

Áno, ako kuvik sa aj ja hlásim k ratlíkom. Verím, že ŠÚKL a aj laboratória SAV urobili všetko preto, aby posúdili skúmanú vakcínu čo najlepšie a najzodpovednejšie.

Ako sme spolu s vedcami v iniciatíve Veda pomáha – COVID-19 už vo verejnom vyhlásení povedali dávnejšie: budeme veľmi radi, keď bude na Slovensku dostupných čo najviac oficiálne schválených vakcín, pretože je potrebné pre celú našu spoločnosť zaočkovať čo najviac našich obyvateľov.  

Preto veríme, že sa čo najviac vakcín podarí čo najskôr certifikovať na európskej úrovni a následne sa nám ich podarí doviezť na Slovensko v čo najväčšom počte a podarí sa nám presvedčiť čo najviac ľudí, aby sa zaočkovali. A týka sa to, samozrejme, aj vakcín z Ruska a Číny, uvítal by som, ak by požiadali o registráciu v EÚ čo najskôr a predložili všetky potrebné materiály ako už schválené vakcíny pred nimi.

Dnešné vyjadrenia momentálneho ministra financií považujem za absolútne nemiestne, a jeho útoky na slovenskú vedu a odborníkov považujem za osobný útok na mňa. Vítam to, že sa takto nepriamo vyjadril aj nový minister zdravotníctva, ktorý preukazuje, že na servilnosť nie je zvyknutý, a aj hlavný hygienik Ján Mikas.“

Richard Kollár

Richard Kollár

Igor Matovič sa postavil na stranu Ruska a z Moskvy poslal odborníkom zo ŠÚKL za kritický posudok vakcíny Sputnik V, ktorý vyplynul z ich analýz odkaz:

„Gratulujem, idioti“.

Hlavný hygienik Ján Mikas kritizoval  Igora Matoviča za jeho útoky a zastal sa šéfky Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv SR Zuzany Baťovej:

„Je to neadekvátne vyjadrenie z úst vysokého predstaviteľa štátu. Sú to neadekvátne výrazy takto haniť ľudí. ŠÚKL urobil vzhľadom na svoje obmedzené možnosti maximum, aby získal o Sputniku V čo najviac informácií a mohol sa zodpovedne vyjadriť. Mrzia ma takéto urážlivé slová. Som presvedčený, že ľudia zo Štátneho ústavu na kontrolu liečiv vrátane pani riaditeľky spravili maximum. Cítim s nimi spolupatričnosť.“ 

Ján Mikas

Ján Mikas

Reakcie politikov

Vedeckej komunity sa zastali aj predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) a štátny tajomník ministerstva školstva Ľudovít Paulis.

„Považujem za nešťastné a nespravodlivé, ak odborníkov nútime do politických rozhodnutí, ponižujeme alebo hádžeme cez palubu,“

vyhlásila poslankyňa Bittó Cigániková.

​Minister financií SR Igor Matovič, ktorý vo štvrtok 8. apríla rokoval v Moskve, v piatok v prítomnosti nového ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského povedal, že Rusi sa cítia byť mimoriadne poškodení tým, že ŠÚKL zveril posúdenie vakcíny Sputnik V neregistrovanému laboratóriu, ktorého výsledky narušili reputáciu ruskej vakcíny po celom svete.

Jana Bittó Cigániková

Jana Bittó Cigániková

Ústav deklaroval, že nebol nikým zodpovedným za dovoz vakcíny Sputnik V upozornený na to, že by malo testovanie v SAV údajne porušovať utajenú zmluvu s ruským výrobcom. Biomedicínske centrum SAV uviedlo, že robilo skúšky vakcíny Sputnik V na základe písomnej žiadosti bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO).

V piatok popoludní sa Igor Matovič stretol v Budapešti s maďarským premiérom Viktorom Orbánom a  ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom. Rokovali o pomoci Maďarska pri testovaní ruskej vakcíny Sputnik V dovezenej začiatkom marca na Slovensko. Stretnutia sa zúčastnil poslanec NR SR za OĽaNO György Gyimesi, ale bez slovenského veľvyslanca v Maďarsku Pavla Hamžíka, voči čomu sa ohradil minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok.

Je zaujímavé, že až na pár výnimiek z SaS zvyšok vládnej koalície po týchto zjavných prešľapoch  Igora Matoviča s podporou nového premiéra Eduarda Hegera  mlčí, rovnako ako prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá  nového ministra financií vymenovala napriek tomu, že mu nedôveruje viac ako 80 percent Slovákov.

Igor Matovič v Budapešti

Igor Matovič v Budapešti

Predsedníčka opozičného Progresívneho Slovenska  Irena Bihariová označilo toto správanie  ministra financií za veľmi hrubý spôsob, ktorým prekročil kompetenčné rámce:

„Týmto netaktným, hrubým a urážlivým spôsobom až dehonestoval ministra zahraničných vecí.“ 

Podľa poslanca NR SR a podpredsedu zahraničného výboru  Petra Kmeca (Hlas-SD) minister financií Igor Matovič poslúžil Maďarsku v kauze Sputnik V ako „užitočný hlupák“. Konanie ministra financií počas jeho ciest do Moskvy a Budapešti považuje za demontáž dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí:

„Ak mlčí prezidentka, ak mlčí premiér a ak mlčí predseda parlamentu, ktorí zodpovedajú za zahraničnú politiku štátu, a nekonajú, stávajú sa spoluúčastní na tejto demontáži.“ 

Kmec zároveň považuje za absolútne neprípustné slová poslanca Gyimesiho (OĽaNO), ktorý sa na rokovaniach zúčastnil a ich úspech odôvodnil aj neprítomnosťou zástupcov slovenskej diplomacie:

„To je otvorená facka a najväčšie poníženie slovenského Ministerstva zahraničných vecí v histórii Slovenska, ktoré formuje a reprezentuje naše národné záujmy.“

Predseda najsilnejšej opozičnej strany HLAS-sociálna demokracia Peter Pellegrini to celé charakterizoval takto:

 

Podpredseda  Hlasu a lekár Richard Raši si všimol, že Matovič vo svojom vyhlásení poukázal, ako cíti s ruskou stranou, ako Slovensko poškodilo ruské záujmy a ako úrad podriadený jeho bývalému ministrovi Krajčímu poškodil povesť ruskej vakcíny.  Vyčíta mu, že sa nezastal svojho bývalého ministra a nezastal sa ani slovenskej úradnej autority. Zároveň pripomína:

„Je veľmi dobré, ak má slovenský premiér, alebo minister v zahraničí dobré vzťahy a priateľov. Ale každý člen vlády je v zahraničí zástupcom Slovenskej republiky a jej občanov, nie seba, ani OĽaNO. A je jeho povinnosťou v zahraničí bojovať za naše – slovenské národné záujmy. Pritom samozrejme verím, že dlho budeme s týmito krajinami v dobrom priateľskom vzťahu. Matovičovi však, podľa jeho vyhlásení, ležia na srdci záujmy iných krajín viac, než tie naše… Ale, nie je toto vlastne zrada?“

Súčasnému premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) vyčíta, že nezasiahol a nezastal sa Slovenska, čím sme fakticky opäť stratili premiéra. Pritom celé toto „divadlo“ je podľa Rašiho  úplne zbytočné

„Sputnik sa na Slovensku na základe výnimky a súhlasu ministerstva zdravotníctva podľa platnej legislatívy môže používať od prvého dňa, čo bol privezený…“

Richard Raši

Richard Raši

 

Autor: (tom), Foto: TASR a ilustračné